SVIJET

Militanti ubili najmanje 15 civila u Nigeriji

Starješina u selu Dalori izjavio je da je jedna osoba ubijena u kampu za raseljena lica, a dvoje mještana Bulabrina reklo je da je ubijeno devetero ljudi

Ilustracija

Avaz.ba

1.11.2018

Najmanje 15 ljudi ubijeno je u napadu na nekoliko sela u sjeveroistočnoj Nigeriji, za koji se smatra da su ga izvršili pobunjenici Boko harama, izjavili su mještani. 

Napadnuta sela nalaze se na periferiji militariziranog grada Majduguri, koji je sjedište vlasti na sjeveroistoku Nigerije i centar napora u borbi protiv Boko harama i njihovih saveznika Islamske države u zapadnoj Africi.

Sukobi s islamistima u Nigeriji traju već skoro deceniju. 

Uprkos saopćenjima vlasti od 2015. godine da je teroristička grupa Boko haram u većoj mjeri poražena, militanti i dalje uspijevaju da izvrše napade na Majduguri i područja na periferiji grada, kao i na većem dijelu teritorije u sjeveroistočnom dijelu Nigerije.

U selu Kofa reporteri su izbrojali pet spaljenih tijela u ruševinama kuće. 

Starješina u selu Dalori izjavio je da je jedna osoba ubijena u kampu za raseljena lica, a dvoje mještana Bulabrina reklo je da je ubijeno devetero ljudi.

Nigerijska vojska saopćila je da je pronađeno tijelo jednog civila nakon što su militanti opljačkali pijacu u Daloriju i zapalili zgrade, nakon čega su pobjegli kada su im se približili vojnici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.