GNUSNO

Iskorištavali ih kao "seks-igračke": Zvaničnici Sjeverne Koreje zlostavljali žene

Izvještaj je sastavljen na osnovu 62 intervjua urađena s građanima koji su pobjegli iz zemlje

AFP

Antenam.net

1.11.2018

Vladini zvaničnici iskorištavali su žene u Sjevernoj Koreji kao "seks-igračke", navodi organizacija "Human rights watch".

Zvaničnici u vladi Kim Jong-una vršili su seksualno nasilje nad sjevernokoreankama bez ikakve odgovornosti, prema novim izvještajima nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava "Human Rights Watch".

Izvještaj je sastavljen na osnovu 62 intervjua urađena s građanima Sjeverne Koreje, koji su pobjegli iz zemlje i koji su osigurali iskaze o silovanju i seksualnom zlostavljanju koje su vršili vladini zvaničnici, što je, prema njihovim izjavama, svakodnevna rutina u njihovoj zemlji.

- Oni su nas tretirali kao seks-igračke. Mi smo njima bili na milost i nemilost - izjavila je Oh Džung-Hi (Joung-Hi), bivša trgovkinja.

Među izvršiocima ovih djela su stranački zvaničnici, čuvari zatvora, policajci, kao i vojnici.

Jedna od intervjuiranih žena rekla je da, kada ih neko od njih "izabere", one nemaju drugog izbora nego da se povinuju.

Park Džong-Hi (Park Jong-Hi) rekla je da je policijski zvaničnik seksualno zlostavljao dok se nalazila u pritvoru jer je uhvaćena kada je pokušavala da pobjegne iz zemlje.

- Natjerao me je da sjednem veoma blizu njega...i onda je počeo da me dodiruje između nogu...nekoliko puta tokom različitih dana - izjavila je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.