SVIJET

Tramp: Si Đinping i ja smo imali veoma dobar razgovor

Američki predsjednik je zatražio od ključnih zvaničnika SAD da započnu izradu nacrta potencijalnih uvjeta sporazuma

Tramp i Đinping

Blic.rs

2.11.2018

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je danas da su kineski predsjednik Si Đinping i njegov američki kolega Donald Tramp (Trump) razgovarali telefonom o trgovinskim i drugim pitanjima i da je razgovor bio "izuzetno pozitivan".

Dvojica lidera su se složila da "ojačaju ekonomsku razmjenu", ali nisu dali nikakav signal o tome jesu li postigli bilo kakav napredak u pogledu rješavanja tarifnog rata, koji je Vašington pokrenuo zbog tehnološke politike Pekinga.

Portparol kineskog ministarstva ivanjskih poslova Lu Kang je rekao da šefovi dvije države smatraju da treba poboljšati trgovinske odnose. Tramp je prethodno naveo na Twitteru da su on i Si imali "veoma dobar" razgovor. On želi postići sporazum sa Sijem na samitu Grupe 20 zemalja u Argentini kasnije ovog mjeseca.

- Tramp je zatražio od ključnih zvaničnika SAD da započnu izradu nacrta potencijalnih uvjeta sporazuma - navodi "Blumberg" pozivajući se na četiri neimenovana izvora upoznata s tim pitanjem.

Poticaj za postizanje eventualnog dogovor s Kinom inicirao je telefonski razgovore Trampa s kineskim predsjednikom u četvrtak. Tramp i Si su izrazili optimizam u pogledu rješavanja svojih žestokih trgovinskih razmirica uoči sastanka na visokom nivou koji je planiran za dvojicu lidera krajem novembra u Argentini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.