ISTANBUL

Tijelo Kašogija namjerno raskomadano da bi se lakše rastvorilo

Novinar ubijen u konzulatu 2. oktobra

Twitter

Antenam.net

2.11.2018

Tijelo saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), koji je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, raskomadano je da bi se lakše rastvorilo, izjavio je savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), prenosi list "Huriyyet".

- Smatramo sada da oni (ubice) nisu samo raskomadali tijelo već su ga i rastvorili - rekao je Erdoanov savjetnik u stranci Jasin Aktaj (Yasin Aktay) i dodao da je, prema najnovijim informacijama, tijelo novinara "namjerno raskomadano da bi se lakše rastvorilo".

Novinar koji je pisao za "Washington Post" ubijen je u konzulatu, gdje je otišao po dokumente za vjenčanje s turskom državljankom.

Glavni tužilac u Istanbulu Irfan Fidan izjavio je prije dva dana da je novinar zadavljen čim je ušao u konzulat i da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz konzulata.

Aktaj je rekao da tijelo nije pronađeno u konzulatu, navodeći da je jedan zločin ubiti nevinu osobu, a drugi učiniti s tijelom to je što urađeno Kašogiju.

Saudijska Arabija je pod pritiskom više puta mijenjala priču o Kašogiju, na kraju priznavši da je novinar umro u konzulatu, a tek nedavno je priznala da turski dokazi pokazuju da je ubistvo bilo planirano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.