ARHITEKTURA

Kina ide korak dalje: Roboti projektiraju i grade velike zgrade

Iako je materijal tradicionalan, mi tu formu možemo organizirati u nešto novo, kaže direktor kompanije koja uvodi nove tehnologije u gradnju

Printscreen

O. KAVAZOVIĆ

2.11.2018

Uprkos rastu populacije i sve većoj urbanizaciji, privredni rast Kine omogućio je ovoj zemlji da gradi brzo i jeftino. Ali sve veća potražnja za brzom gradnjom dovela je u pitanje arhitektonski identitet, ističe Filip Juan (Phillip Yuan), osnivač kompanije "Archi-Union Architects".

- To je neka vrsta copy-paste procesa - ističe Juan, navodeći da se brzom gradnjom gubi tradicija i identitet onoga što predstavlja Kina.

Umjesto da grade zgrade, kineski arhitekti sada istražuju eksperimente u kojima traže nove pristupe gradnji. Tehnike koje uključuju digitalnu proizvodnju i robotiku predstavljaju revolucionaran način u proizvodnji sofisticiranih zgrada u kratkom vremenu.

Uzmimo za primjer "U bambusu", paviljon napravljen u saradnji s velikim majstorima u gradu Daomingu, u provinciji Sečuan. Dizajn ovog projekta nije samo arhitektonski zanimljiv zbog kompleksa koji je izgrađen nego zato što je napravljen uz pomoć tehnologije.

Koristeći kompjuterske dizajne zasnovane na algoritmima i uz par robotskih ruku programirane da bambus sijeku kao ljudske ruke, zgrada u obliku broja osam završena je za svega 52 dana. Prema Juanovim procjenama, za ovakav podvig bila bi potrebna i godina ili dvije, zavisno od metode koja se primjenjuje.

- Svaki stup i ploča postavljani su u različitom uglu i na različitoj visini - kaže Juan te dodaje da, ako koristimo ruke, onda je nemoguće da se ovakav projekt završi u kratkom roku zbog toga što je svaki spoj drukčiji.

Projekt predstavlja koncept "digitalnih radnika" koje "Archi-Union" koristi da predstavi novi tip saradnje između ljudskih dizajnera i mašine. Uvjet je balans tehnologije i globalne metodologije s tradicionalnim i lokalnim kulturama gradnje.

Za projekt "U bambusu" odvojeni paneli i dijelovi su proizvedeni van gradilišta koristeći lokalne materijale kao što su drvo, pločice i bambus, te potom transportirani na gradilište da bi se smanjila količina otpada i cijena energije.

Znači li ovo da će roboti uskoro sami moći projektirati i graditi zahtjevne projekte, ostaje da vidimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.