NJUJORK

Je li otkriven uzrok užasne smrti sestara iz Saudijske Arabije

U SAD stigle na studije

NYPD

Avaz.ba

3.11.2018

Dvije sestre saudijskog porijekla, čija su tijela zajedno omotana ljepljivom trakom oko struka i gležnjeva prije sedam dana pronađena na stjenovitoj obali rijeke Hadson na Menhetnu, vjerovatno su počinile samoubistvo, saopćila je u petak njujorška policija.

Čelnik detektivskog odjela njujorške policije Dermot Šej (Shea) izjavio je na konferenciji za medije da su sestre Farea, 16-godišnja Tala i 23-godišnja Rotana, vjerovatno "ušle žive u vodu" te prije odabrale samoubistvo nego povratak u Saudijsku Arabiju.

- U ovom trenutku nemamo vjerodostojne informacije da se dogodio bilo kakav zločin, no istraga još traje - rekao je Šej.

Sestre su bile saudijske državljanke koje su prije nekoliko godina zbog školovanja doselile u Fejrfeks u Virdžiniji, nedaleko od Vašingtona. Prema nekim navodima, u Vašingtonu im je odranije studirao brat, dok neki pak navode da su u SAD došle u pratnji majke.

Podnijele zahtjev za azil

Naime, kako pišu agencije, porodica je Talu i Rotanu posljednji put vidjela u Virdžiniji 30. novembra prošle godine. Nakon napuštanja doma, boravile su u skloništu za žrtve porodičnog nasilja, dok su, prema svemu sudeći, 1. septembra ove godine stigle u Njujork, prije čega su odsjele u nekoliko luksuznih hotela, rekao je Šej.

Policija navodi da su sestre ranije izjavljivale da su žrtve fizičkog zlostavljanja, a, kako je ranije pisao "New York Times", podnijele su zahtjev za azil u SAD.

Majka sestara je kazala da je primila poziv Saudijske ambasade u Vašingtonu koja ju je obavijestila o podnošenju zahtjeva, piše list. 

Pojedini američki mediji navode da je Saudijska ambasada zbog podnošenja zahtjeva za azilom od djevojaka i porodice zahtijevalo povratak u Saudijsku Arabiju.

Molile se pa ušle u vodu?

Detektiv Šej je saopćio da su određeni izvori u Virginiji otkrili istražiteljima da su mlade djevojke, čija su tijela 24. oktobra uočili prolaznici, "prije bile spremne nauditi sebi i počiniti samoubistvo nego se vratiti u Saudijsku Arabiju".

Pri tvrdnji da vjerovatno nije bilo krivičnog djela u smrti dviju djevojaka, istražitelji se pozivaju na svjedočanstva očevidaca, videosnimke te kreditnu karticu starije sestre kojom su plaćeni hrana, hotelski smještaj i prijevoz.

Očevici su kazali istražiteljima da su 24. oktobra oko sedam ujutro po tamošnjem vremenu vidjeli dvije žene kako kleče pored rijeke Hudson, pritom se glasno moleći oko 15 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.