SVIJET

Iran počeo proizvoditi vojne avione

Amerika se povukla iz nuklearnog sporazuma i uvela Teheranu sankcije da bi ga primorala da prestane s proizvodnjom naoružanja

Arhiv

SRNA

3.11.2018

Iran je za potrebe svojih zračnih snaga počeo proizvodnju borbenog aviona Kovsar, javili su danas tamošnji mediji.

- Uskoro će veći broj ovog tipa aviona biti proizveden i stavljen na raspolaganje zrakoplovnim snagama - rekao je danas iranski ministar odbrane Amir Hatami.

Amerika je jučer saopćila da će privremeno dozvoliti da osam država otkupljuje iransku naftu nakon što u ponedjeljak, 5. novembra, pooštri sankcije Teheranu.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) povukao je Vašington iz nuklearnog sporazuma s Iranom i sankcijama pokušava nanijeti štetu ekonomiji Teherana da bi ga primorao, ne samo da ograniči svoje nuklearne i raketne programe već da smanji podršku militantima u Siriji, Jemenu, Libanu i drugim dijelovima Bliskog istoka.

Iran tvrdi da je Kovsar potpuno domaće proizvodnje i da može nositi razna naoružanja i vrši kratke misije podrške iz zraka.

Međutim, pojedini stručnjaci izražavaju uvjerenje da je avion kopija F-5, koji je prvi put proizveden u Americi šezdesetih godina prošlog stoljeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.