NETRPELJIVOSTI

Rusija: Američke sankcije Iranu izazivaju razočarenje i zabrinutost

U avgustu krenula prva faza

Fena

3.11.2018

Sjedinjene Američke Države su zadale još jedan snažan udarac iranskom nuklearnom sporazumu uvođenjem novih sankcija protiv Irana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.  

- Nova runda antiiranskih sankcija koju je najavio Vašington namijenjena je podrivanju stalnih napora potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma da očuvaju taj sporazum - navelo je rusko ministarstvo na svojoj internet stranici, prenosi ruska agencija "TASS". 

Iranski nuklearni sporazum postignut je 2015. s međunarodnim silama, pet zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija), plus Njemačka.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp (Donald Trump) povukao je Ameriku iz sporazuma i od ponedeljka se ponovo uspostavljaju sve sankcije ukinute Iranu u okviru nuklearnog sporazuma. Prva serija američkih sankcija Iranu je uvedena već u avgustu.

Rusko ministarstvo je istaklo da američke mjere izazivaju "razočarenje i zabrinutost".  

- Moskva odbacuje sve jednostrane vanteritorijalne sankcije koje zaobilaze odluke Vijeća sigurnosti UN-a i utiču na interese trećih zemalja, kao što su restriktivne mjere Vašingtona protiv Irana - navelo je rusko ministarstvo.  

Navedeno je da Rusija strogo osuđuje nove destruktivne poteze SAD-a i da će Moskva učiniti sve u svojoj moći da proširi međunarodnu trgovinu, ekonomsku i finansijsku sradnju s Iranom uprkos američkim sankcijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.