STRAVA

Djevojčici iz Indije pripadnik više kaste odsjekao glavu

Agencije

Index.hr

3.11.2018

Zabrinutost zbog raširenog nasilja nad nižim kastama u Indiji sve je veća nakon što je prošle sedmice na jugu ove zemlje pripadnik više kaste odrubio glavu 13-godišnjoj djevojčici iz niže kaste, javlja CNN. 

Strašni zločin dogodio se na jugu Indije u Salemu u regiji Tamil Nadu, prenosi Index.hr.

Nakon što je nesretna djevojčica odbila pružiti seksualne usluge svom susjedu, pripadniku više kaste, ovaj ju je brutalno ubio, kako stoji u policijskoj prijavi.

- Djevojčica je brutalno ubijena. Istraga je u toku, a osumnjičeni je uhapšen - izjavio je policijski službenik Ponkarthik Kumar.

Napadač je optužen za nasilje nad nižim kastama, i to prema zakonu koji u Indiji postoji od 1989. godine kao dio mjera kojima se nastoje suzbiti predrasude i ukinuti sistem temeljen na kastinskom uređenju.

Ubijena djevojčica pripadala je Dalitima, jednoj od najmarginaliziranijih grupa, koja se u kompliciranom indijskom kastinskom sistemu smatrala nižom od samih kasti, te je njihovim pripadnicima bilo uskraćeno i pravo na obrazovanje te zapošljavanje kroz sistematsku diskriminaciju i zlostavljanje kojima su bili izloženi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.