SVIJET

Britanska premijerka navodno osigurala ostanak njene zemlje u carinskoj uniji

London i Brisel ne mogu se složiti oko toga kako onemogućiti povratak tzv. tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske

Arhiv

Index.hr

4.11.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) navodno je osigurala sporazum koji će Britaniji omogućiti ostanak u carinskoj uniji nakon Brexita te će se time izbjeći uspostava tvrde granice s Irskom, čime bi se riješio najveći problem u pregovorima s EU, objavio je britanski "Sunday Times".

Ne mogu se složiti oko povratka ''tvrde'' granice

Agencija navodi da je portparol britanske vlade ipak nazvao "špekulacijama" navode ''Timesa'' koji tvrdi da je premijerka Mej napravila ustupke prema Briselu kako bi se riješilo tzv. irsko pitanje. Portparol je agenciji samo potvrdio da je u pregovorima napravljen "dobar napredak".

London i Brisel ne mogu se složiti oko toga kako onemogućiti povratak tzv. tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije s kojom zajedno napušta Evropsku uniju u martu 2019. Prema navodima ''Timesa'', koji se poziva na izvore bliske pregovorima, navodno postignuti sporazum o ostanku u carinskoj uniji s EU bit će samo privremen, a list navodi da Mej planira o tome razgovarati sa svojim kabinetom u utorak.

95 posto sporazuma riješeno

Irsko pitanje, tj. pitanje granice postalo je najveći problem u britanskim pregovorima s EU o izlasku iz Unije. Mej je ranije kazala da je "95 posto sporazuma o povlačenju i njegovim protokolima sada riješeno".

Mnogi strahuju da bi uvođenje graničnih kontrola između Sjeverne Irske, britanskog teritorija, i Republike Irske, članice EU, moglo potaknuti skrivene tenzije u nekad konfliktnoj regiji i ugroziti mirovni sporazum između Belfasta i Dablina. Irski premijer Leo Varadkar jučer je upozorio da Brexit šteti vezama Britanije i Irske s obzirom na granično pitanje koje nikako da se riješi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.