SVIJET

Spas od raka: Istraživači otkrili kod za samouništenje u ćelijama

Istražuju kako upravljati njima u budućnosti i usmjeriti ih u većem broju na uništavanje opakih bolesti

Ilustracija

24sata.hr

4.11.2018

Istraživači na Univerzitetu "Northwestern" u SAD otkrili su da se naše ćelije mogu same uništiti, odnosno da imaju svojevrstan ''kod za samouništenje'' koji se samo treba aktivirati. Vjeruju da je nastao u davna vremena, prije 800 miliona godina, da bi ljudsku vrstu štitio od bolesti. Tada je ugrađen u ribonukleinsku kiselinu (RNK).

Trenutno, kada te ćelije osjete da mutiraju u rak, aktiviraju ''kod za samouništenje'', ali često su nemoćne kod agresivnih vrsta tumora. U tom slučaju ih se umjetno potiče na to pomoću lijekova, ali to ima određene nuspojave.

Naučnici istražuju kako upravljati njima u budućnosti i usmjeriti ih u većem broju na uništavanje opakih bolesti. Kažu da je taj kod prisutan u svim ćelijama, pa tako i u onima koje su maligne.  

Uspiju li u tome, to bi moglo značiti kraj iscrpljujućih hemoterapija kojima ih se sada uništava, a imaju neugodne nuspojave.

- Sada znamo da u ćelijama postoji kod za samouništenje i mogli bi ga pokrenuti i tako izbjeći hemoterapije ili intervenciju u genomima. Mogli bismo koristiti tu malu RNK, pustiti je u ćelije tumora pa pritisnuti tipku za samouništenje - objasnio je Markus E., stručnjak za metabolizam karcinoma i glavni autor studije koji ima viziju doći do toga da taj kod mogu kontrolirati, odnosno aktivirati ga po potrebi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.