SVIJET

U Italiji se broje mrtvi, a ministar objavio selfi na kojem se smije

Salvini se pridružio spasiocima na putu prema Belunu, području koje je kopnenim putem odsječeno

Arhiv

Index.hr

4.11.2018

Zamjenik italijanskog premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini (Matteo) danas je krenuo u obilazak područja koja su stradala usljed strašnog nevremena koje je zadesilo sjevernu i zapadnu Italiju - područja Trentina i Veneta.

Salvini se pridružio spasiocima na putu prema Belunu, području koje je kopnenim putem odsječeno, te se smatra da je najgore stradalo tokom nevremena posljednjih dana. Salvini je jučer obećao svoj dolazak, kao i prvih 200 miliona eura koje će osigurati za pomoć stanovnicima stradalih područja.

Sa smiješkom na licu ususret stradalim područjima

Svoj put zabilježio je nizom fotografija i selfija, koje je objavio na društvenim mrežama. No, kako se vidi iz fotografija, Salvini izgleda kao da se dobro zabavlja, a ne da ide na područja stradavanja.


Najupečatljiviji iz serije fotografija je selfi na kojem nasmijanog lica na brodu Civilne zaštite u Veneciji pozira sebi u mobitel. Njegovu objavu komentiralo je više od hiljadu korisnika Twittera koji su se velikim dijelom zgrozili nad Salvinijevim neprimjerenim poziranjem i nasmiješenim licem, s obzirom na to da se zaputio u područja gdje su ljudi, kao i priroda, nastradali.

Salvini odgovorio kritičarima

Ali to nije zaustavilo italijanskog ministra unutrašnjih poslova i zamjenika premijera koji se u posljednjoj objavi, nešto umjerenijeg smiješka na licu s helikopterom u pozadini, obratio svojim "kritičarima, profesorima i novinarima s ljevice" poručivši im kako ga nije briga za njih te da nastavlja raditi i pomagati Italijanima.


Do sada poginulo najmanje 32 ljudi, a desetine hiljada ostale bez struje

Podsjetimo, u nevremenu koje je zadesilo Italiju do sada je poginulo najmanje 20 ljudi, brojna sela su odsječena zbog masivnih odrona i poplava, a uništeno je i oko 14 miliona stabala.

Iz italijanske Civilne zaštite poručili su kako takvo nevrijeme nije viđeno u posljednjih 50-60 godina, a nevrijeme je sinoć zahvatilo i Siciliju, gdje je poginulo još 12 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.