SVIJET

Sutrašnji izbori ključni su za Sjedinjene Američke Države

Tramp je na mitingu u Džordžiji i upozorio da će demokrate "uništiti ekonomiju"

Donald Tramp. Arhiv

Fena

5.11.2018

Republikanski predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegov prethodnik, demokrata Barak Obama (Barack Obama) su u govorima na predizbornim skupovima u nedjelju iznijeli suprotstavljene stavove o problemima zemlje, ali se i saglasili da su izbori u utorak, 6. novembra, ključni za SAD, javlja Glas Amerike. 

Dok ankete pokazuju da su desetine izbornih trka za članove Kongresa i guvernere izuzetno tijesne, aktuelni i bivši predsjednik poručuju da će rezultati odlučiti o tome u kakvoj će zemlji Amerikanci živjeti naredne dvije godine.

- Ovi izbori odlučit će da li ćemo nastaviti izuzetni prosperitet do kojeg smo doveli - rekao je Tramp na mitingu u Džordžiji i upozorio da će demokrate "uništiti ekonomiju". U toj saveznoj državi se vodi neizvjesna trka za guvernera, a kandidati su državni sekretar Brajn Kemp (Brian Kemp) i kandidatkinja Demokratske stranke Stejsi Abrams (Stacey Abrams).

Obama je osudio Trampa, kojeg nije direktno prozvao, i republikance zbog, kako je ocijenio, politike koja izaziva podjele i stalnih laži.

- Vi i vaš glas ste jedini način da se kontrolira ponašanje republikanaca. Na biračkim mjestima odlučuje se o karakteru naše zemlje - naglasio je Obama na skupu u Indijani, gdje je demokrata Džo Doneli (Joe) u opasnosti da izgubi mjesto u Senatu.

Aktuelni i bivši predsjednik i dalje su najpopularnije ličnosti u svojim strankama i njihovo učešće u predizbornoj kampanji trebalo bi pojačati entuzijazam među ključnim pristalicama uoči izbora koje mnogi smatraju referendumom o prve dvije godine Trampovog mandata u Bijeloj kući.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, demokrate su favoriti da 6. novembra osvoje 23 mjesta potrebna za većinu u Predstavničkom domu, što bi im omogućilo da ograniče provođenje Trampove agende, ali i da provedu istrage njegove administracije.

Očekuje se da će republikanci zadržati tijesnu većinu u Senatu i mogućnost da potvrde eventualne kandidate za Vrhovni sud i ostale sudske nominacije.

U posljednjim fazama kampanje, Tramp je zaoštrio retoriku o imigraciji i više puta upozorio na "invaziju" migranata na granici s Meksikom i na "liberalne bande"

Obama je u petak osudio Trampovu "taktiku zastrašivanja" i njegov "prezir" prema istini.

U utrci za kontrolu nad Senatom, demokrate pokušavaju ponovo pobijediti u 10 saveznih država, u kojima je većina birača podržala Trampa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Gotovo 35,5 miliona Amerikanaca glasalo je ranije, što je 67,8 posto više nego na kongresnim izborima 2014. godine, prenosi Glas Amerike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.