DŽAKARTA

Porodice nastradalih žrtava putničkog aviona u Indoneziji traže odgovore

Zašto je avionu dozvoljeno da poleti kao ispravan

AFP

Fena

5.11.2018

Porodice 189 žrtava pada putničkog aviona u more nedaleko od obale Indonezije zatražile su danas odgovor na pitanje zašto je avionu dozvoljeno da poleti kao ispravan i uputile zahtjev da se nastavi potraga za nastradalima.

Vlasti Indonezije jučer su za tri dana produžile akciju potrage za žrtvama i drugom crnom kutijom iz olupine skoro novog Boinga 737, koji je pao u more prije sedam dana, nekoliko minuta poslije polijetanja iz Džakarte.

Rodbina je na konferenciji za novinare uputila pitanja zvaničnicima Indonezije, uključujući ministra saobraćaja Budija Karju Sumadija i šefa nacionalne komisije za sigurnost saobraćaja.

- Ovdje smo mi žrtve. Zamislite da ste na našem mjestu - rekao je Nadžib Fukuoni (Nagib), rođak jedne žrtve. On je zatražio da se provede nezavisna istraga o padu aviona.

Muhamad Bambang Sukandar, otac druge žrtve, rekao je da tehničari "Lion aira" treba preuzeti "punu odgovornost" ako se dokaže da nisu pravilno riješili tehnička pitanja poslije prethodnog leta s Balija u Džakartu.

- Ovo nije nevažna stvar. U pitanju su ljudski životi. Ne dozvolite da se ovako nešto i dalje dešava u Indoneziji - rekao je Sukandar u emotivno obojenom obraćanju.

Indonezija je jedno od najbrže rastućih tržišta za avionski saobraćaj, ali je sigurnost letova problematična. Državno tijelo za sigurnost zračnog saobraćaja istražilo je 137 ozbiljnih incidenata od 2012. do 2017. godine.

Rodbina žrtava pozvala je osnivača kompanije "Lion air" Rusdija Kiranu, koji je bio u publici, da ustane. On je to uradio, ali nije ništa komentirao, nego je sklopio ruke kao da traži oproštaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.