TEHERAN

Rohani: Kršit ćemo sankcije SAD

Donald Tramp želi prisliti Iran da zaustavi nuklearni program

Arhiv

FENA

5.11.2018

Iran će prodavati svoju naftu i kršit će sankcije koje su mu ponovo uvele Sjedinjene Američke Države u vitalnom energetskom i bankarskom sektoru, izjavio je u ponedjeljak iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani).

- Amerika želi iransku prodaju nafte svesti na nulu, ali mi ćemo prodavati našu naftu i kršit ćemo sankcije - izjavio je Rohani na sastanku s iranskim ekonomistima, koji je uživo prenosila državna televizija.

Sjedinjene Države saopćile su u petak da će privremeno dopustiti osam zemalja uvoznika da kupuju iransku naftu kada u ponedjeljak ponovo uvedu sankcije koje imaju za cilj prinuditi Iran da suzbije svoje raketne, nuklearne i regionalne vojne akivnosti.

Kina, Indija, Južna Koreja, Japan i Turska - najveći uvoznici iranske nafte - nalaze se među osam zemalja za koje se očekuje da će biti privremeno izuzete od sankcija kako bi se osiguralo da ne dođe do destablizacije cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Obnova sankcija dio je širih napora američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) da prisili Iran da ukine svoj nuklearni i raketni program, kao i da prekine podržavati proiranske snage u Jemenu, Siriji, Libanu i drugim zemljama Bliskog istoka.

- Neprijatelj (SAD) danas napada našu ekonomiju. Glavna meta njegovih sankcija je naš narod - izjavio je Rohani.

U maju je Tramp napustio iranski nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila, a Vašington je ponovo uveo prvi set ekonomskih sankcija Iranu u avgustu.

Sporazumom su Teheranu ukinute brojne finansijske i ekonomske sankcije u zamjenu za iransko ukidanje nekih aspekata nuklearnog programa pod nadzorom UN-a, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.