TWITTER

Ilon Mask objavio snimak "uznemirujuće dugog" tunela ispod Los Anđelesa

Pretpostavlja se da će biti dug oko 4 kilometra

Ilon Mask. Arhiv

Index.hr

5.11.2018

Ilon Mask (Elon Musk) na svom je Twitteru u subotu objavio snimak trenutnog stanja radova novog podzemnog tunela ispod Los Anđelesa i komentirao kako je tunel „uznemirujuće“ dug.

Pritom se stekao dojam kako Mask, glavni izvršni direktor kompanije "Boring", nije izgleda sasvim siguran što tunel uistinu jest i kako bi trebao izgledati, piše "Mashable". Podsjetimo, glavna zadaća spomenute firme je izgradnja tunela pogodnog za brzo, podzemno putovanje.

Tunel je "uznemirujuće" dug, kaže Mask

Mask, osnivač "Tesla Motorsa" i "Space X-a", u oktobru ove godine izjavio je kako će podzemni tunel u Los Anđelesu biti gotov krajem 2018. U subotu je na Twitteru opisao svoje iskustvo "jednodimenzionalnog" tipa tunela, koji bi nakon završetka radova trebao biti dug oko 4 kilometra.

Napisao je kako se prošetao njegovom cijelom dužinom i kako smatra da je tunel "uznemirujuće" dug. Dužina tunela odgovara specifikacijama, ali Mask tvrdi da je time - iznenađen.

Šta je "jednodimenzionalani" tunel?

Prvi, testni odjeljak tunela Hawthorne, koji je Mask predstavio u 34 sekunde dugom timelapse videu, bit će 10. decembra ove godine otvoren za pješake i bicikliste.

Mask se za portal "Recode" nedavno osvrnuo na rad kompanije "Boring" i izgradnju mreže tunela ispod Los Anđelesa. Tom je prilikom objasnio šta znači "jednodimenzionalan" tip tunela i kako se on razlikuje od klasičnog tunela za podzemnu željeznicu.

- Takvi tuneli su uglavnom dvodimenzionalni. Pruge se međusobno ispresijecaju. Niko do sada nije pokušao napraviti sistem podzemne željeznice s više nivoa - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.