SVIJET

Povećan izvoz plina Beču za milijardu metara kubnih godišnje

Evropska potražnja raste jer su elektrane ovim energentom uspješno zamijenile ugalj

Ilustracija

Srna

5.11.2018

Ruska energetska kompanija "Gasprom" i austrijska naftna kompanija OMV potpisale su ugovor o povećanju isporuka plina Austriji za jednu milijardu metara kubnih godišnje. 

Dokument je potpisan na radnom sastanku šefa "Gasproma" Alekseja Milera (Alexey Miller) i šefa OMV-a Rajnera Selea (Rainer Seele) u Sankt Peterburgu.

- Dokument predviđa povećanje isporuka plina Austriji pored ranije ugovorene količine za jednu milijardu metara kubnih plina godišnje za vrijeme trajanja ugovora - navodi se u saopćenju "Gasproma".

Miler je rekao se da izvoz "Gasproma" u Austriji rekordno povećava iz godine u godinu.

- U prvih 10 mjeseci 2018. godine isporuke su premašile za trećinu količinu iz istog perioda prošle godine dostigavši 8,8 milijardi metara kubnih. Potpisivanje sporazuma o dodatnoj količini za izvoz, osim ugovorenih, još jednom potvrđuje veliku potražnju evropskih potrošača za ruskim plinom - rekao je Miler, prenio je TASS.

Sele je rekao da evropska potražnja za plinom raste jer su elektrane na plin uspješno zamijenile ugalj, dok domaća proizvodnja u Evropi opada.

"Gasprom" je 2017. godine izvezao rekordnih 9,1 milijardu metara kubnih plina Austriji, što je za 50,3 posto više nego 2016. godine.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.