MOSKVA

Rusija poslala novu fregatu s krstarećim projektilima na Mediteran

Putin je saopćio da će ruski vojni brodovi s kalibrima biti u stalnoj pripravnosti kako bi se suprotstavili terorističkoj prijetnji u Siriji

Ilustracija

Fena

5.11.2018

Rusija je saopćila da je u ponedjeljak razmjestila novu fregatu s krstarećim projektilima tipa "Kalibr" na Mediteransko more, nekoliko mjeseci nakon što je Moskva pojačala svoje mornaričke snage kod sirijske obale.

Fregata crnomorske flote "Admiral Makarov" napustila je mornaričku bazu Sevastopolj i krenula je prema crnomorskom moreuzu. Brod će djelovati u okviru snaga ruske mornarice na Mediteranu - navodi u saopćenju rusko ministarstvo odbrane.

Rusija je i ranije ispaljivala krstareće projektile "Kalibr" s brodova i podmornica stacioniranih u Mediteranskom moru na mete militanata u Siriji kako bi podržala ofanzive sirijske vojske.

Ministarstvo nije saopćilo da li bi fregata trebala učestvovati u vojnim operacijama u Siriji, gdje Moskva podržava predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad) otkako je ušla u sirijski rat u 2015.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopćio je u maju da će ruski vojni brodovi s krstarećim raketama "Kalibr" biti u stalnoj pripravnosti na Mediteranu kako bi se suprotstavili terorističkoj prijetnji u Siriji.

Rusija je razmjestila nekoliko ratnih brodova na Mediteranu ovog ljeta, među kojima su "Admiral Grigorovič", "Admiral Essen2 i "Pitlivi", skupa s nosačem aviona "Nikolaj Filčenkov" i raketnom korvetom "Višnji Voloček".

Novine "Izvestija" javile su u avgustu da je Rusija okupila najveću mornaričku grupaciju na Mediteranu od 2015. godine, uključujuči i deset brodova naoružanih dugometnim krstarećim projektilima kalibr. Novi brodovi na putu su prema Mediteranu, a dvije podmornice također su razmještene, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.