POJAČANJE Brod s krstarećim projektilima poslan na Sredozemno more

Od ove ruske fregate nema skrivanja: Admiral Makarov u Siriji spreman za borbu s teroristima

Napustila mornaričku bazu Sevastopolj i krenula prema crnomorskom moreuzu

Kurir.rs
05.11.2018 18:10

Foto: YouTube

Rusija je objavila da je danas poslala novu fregatu s krstarećim projektilima na Sredozemno more, nekoliko mjeseci nakon što je Moskva pojačala svoje mornaričke snage kod sirijske obale.

Fregata crnomorske flote Admiral Makarov napustila je mornaričku bazu Sevastopolj i krenula prema crnomorskom moreuzu. Brod će djelovati u okviru snaga ruske mornarice na Sredozemlju, navodi u saopćenju rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo nije potvrdilo hoće li fregata učestvovati u vojnoj operaciji u Siriji, gdje Moskva podržava predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad).

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopćio je u junu da će ruski vojni brodovi s krstarećim raketama Kalibr biti u stalnoj pripravnosti na Mediteranu da bi se suprotstavili terorističkoj prijetnji u Siriji.

Rusija je razmjestila nekoliko ratnih brodova na Sredozemlju ovog ljeta, među kojima su "Admiral Grigorovič", "Admiral Esen" i "Pitlivi", skupa s nosačem aviona "Nikolaj Filčenkov" i raketnom korvetom "Višnji Voloček".

Novine "Izvestija" u avgustu su objavile da je Rusija okupila najveću mornaričku grupaciju na Mediteranu od 2015. godine, uključujući i deset brodova naoružanih dalekometnim projektilima Kalibr. Novi brodovi na putu su prema Mediteranu, a dvije podmornice također su razmještene, pišu ruske novine.
NA VRH