SVIJET

Britanija žali zbog odluke SAD: Iranski nuklearni sporazum čini svijet sigurnijim mjestom

Portparol britanske premijerke Tereze Mej kazao je da oni u potpunosti podržavaju širenje trgovinske saradnje sa Teheranom

Ilustracija

Vijesti.me

5.11.2018

Iranski nuklearni sporazum čini svijet sigurnijim mjestom, saopćili su iz britanske vlade i dodali da žale zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ponovo uvedu sankcije Iranu.

Portparol britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) Džejms Slek (James Slack) kazao je da Britanija u potpunosti podržava širenje trgovinske saradnje s Iranom.

I dalje vjerujemo da iranski nuklearni sporazum čini svijet sigurnim mjestom i naš stav je da ćemo, sve dok Iran ispunjava obaveze prema sporazumu poštujući striktna ograničenja svoje nuklearne aktivnosti, i mi tome biti posvećeni - rekao je Slek, prenose agencije. 

Kako se navodi, američke sankcije Iranu tiču se transportnog, finansijskog i energetskog sektora.

To je drugi paket sankcija otkad se američki predsjednik Donald Tramp (Trump) povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u maju.

Sankcije SAD kažnjavat će i države koje ne prestanu s uvozom iranske nafte, kao i strane kompanije koje rade s iranskim kompanijama na "crnoj listi".

Prema riječima američkih zvaničnika, sankcije će važiti sve dok Iran ne prestane da podržava terorizam, povuče se iz Sirije i potpuno obustavi svoj program razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Iran je ranije saopćio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje.

Američke sankcije pozdravio je Izrael, dok su Evropska unija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija ranije u zajedničkom saopćenju poručile da žale zbog odluke Vašingtona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.