SVIJET

U Njujorku počelo najskuplje suđenje u historiji uz neviđene mjere sigurnosti

Američko pravosuđe ga smatra najmoćnijim narko bosom od kolumbijskog Pabla Eskobara

AFP

Index.hr

5.11.2018

Suđenje najvećem svjetskom narko bosu Meksikancu Hoakinu "El Čapu" Guzmanu (Joaquin "El Chapo" Guzmanu), optuženom za vođenje jednog od najmoćnijih kartela na svijetu tokom 25 godina, počelo je danas u Njujorku uz najviše mjere sigurnosti. 

Gotovo dvije godine nakon izručenja SAD u januaru 2017., El Čapo je opušteno stigao u sudnicu u pratnji prevoditelja.

Američko pravosuđe ga smatra najmoćnijim narko bosom od kolumbijskog Pabla Eskobara (Escobara), "Kralja kokaina", koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993. 

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman (61) vjerojatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD do kraja života.

Kartel "Sinaloa" koji je Guzman utemeljio 1989. i dalje je silno moćan. Zajedno s Guzmanom optužen je i Ismael "El Mayo" Zambada koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku nesmetano se nastavlja.

Izbor članova porote proveo se uz jake mjere sigurnosti koje se koriste samo za najopasnije optuženike. Američki sudac Brajan Kogan (Brian Cogan) predsjedat će suđenjem koje će biti zatvoreno za javnost. 

Dvanaestero porotnika, uz šest zamjenskih, bit će anonimni. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa.

Ti obični građani i građanke odlučit će je li Guzman, otac dvoje djece čiji nadimak znači "Kratki" jer je visok  164 centimetara, kriv po 11 tačaka optužnice koje ga terete za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korištenje vatrenog oružja i pranje novca.

Kartel "Sinaloa", koji je Guzman prema optužnici vodio od 1989. do 2014., postao je "najveća organizacija za krijumčarenje droge na svijetu... s hiljadama članova".

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. kartel u SAD prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijardi dolara.

Guzman se izjasnio da se ne osjeća krivim, ali vlada je prikupila toliko dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audiosnimaka, da se advokati obrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče.

Procjenjuje se da će suđenje američke porezne obveznike koštati "više od 50 miliona dolara", što uključuje programe zaštite za barem neke od nekoliko stotina svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.