PORUKE

Komesar Han pozvao da se okončaju pristupni pregovori Turske s EU

Avaz.ba

6.11.2018

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Johanes Han (Johannes Hahn) založio se, u razgovoru za njemački "Die Welt" od utorka, za službeni završetak pristupnih pregovora Evropske unije s Turskom.

- Dugoročno bilo bi poštenije za Tursku i za EU da krenu novim putem i okončaju pristupne pregovore - kazao je Han za ovaj njemački list konzervativne orijentacije.

Insistiranje na pristupnim pregovorima, koji su otvoreni još od 2005., blokira put onome što Han naziva "realističnim, strateškim partnerstvom".

Komesar je istaknuo da će na zemljama članicama EU biti odluka o tome kojim pravcem krenuti vezano uz odnose s Turskom i pristupne pregovore.

Za sada, međutim, nema indicija da će većina zemalja članica podržati službeno zatvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Zemlje članice ustvrdile su da su pregovori vezani uz članstvo Turske u EU zapali već duže vrijeme u fazu zastoja i izrazili svoju zabrinutost snažnim nazadovanjem te zemlje kada je riječ o vladavini prava, građanskim pravima i slobodi medija u Turskoj.

Han se već duže vrijeme zalaže za to da se očuva bliska saradnja s Turskom, no da se istodobno definira realistična forma odnosa koja će uzeti u obzir interese obje strane, kao i realističnije opcije za Tursku.

Han je predložio nadograđivanje postojeće carinske unije s Turskom, što je EU odbila u junu ove godine, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.