SVIJET

Objavljen snimak susreta ruskog lovca Su-27 i američkog aviona

Dežurna kontrola otkrila neidentificirani leteći objekt

Printscreen

b92.net

6.11.2018

Objavljen je snimak "bliskog susreta" ruskog lovca Su-27 i izviđačkog aviona američke ornarice "Lokid" EP-3E u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora.

U ponedjeljak oko 10 sati dežurna kontrola zračnog prostora iznad međunarodnih voda otkrila je kod Crnog mora neidentificirani leteći objekt koji se približavao granici zračnog prostora Rusije. Odmah je poslat "Suhoj".

- Oko 10 sati 5. novembra 2018. godine zračna kontrola je primijetila neidentificiranu zračnu prijetnju u blizini neutralnih voda Crnog mora, koja se bližila zračnom prostoru Ruske Federacije. Lovac Su-27 poletio je s najbližeg aerodroma i prišao meti koja je identificirana kao izviđački avion EP-3E 'Ares' američke mornarice - saopćeno je iz ruskog ministarstva odbrane.


Američka mornarica je presretanje svog aviona nazvala "nesigurnim i neprofesionalnim".

Susret dva aviona trajao je oko 25 minuta, a ruski "Suhoj" proletio je ispred američkog aviona usljed čega je posada američkog aviona iskusila turbulencije tokom leta, prenio je CNN pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Su-27 je i drugi put proletio pored aviona američke mornarice pod punim forsažom i izazvao vibracije na američkom avionu.

Zvaničnici za sada nisu uspjeli procijeniti koliko blizu je prošao ruski avion niti je li bio naoružan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.