SVIJET

Izbori za Kongres: Otvorena birališta u Americi, prvi test za Donalda Trampa

AFP

Avaz.ba

6.11.2018

U SAD su danas na izborima za predstavnički dom i Senat Kongresa otvorena birališta, a zbog različitih vremenskih zona prvi su na glasanje izašli stanovnici Vermonta.

Otvorena su birališta u Sjedinjenim Američkim Državama za predstavnički dom i senat Kongresa. Prvi su na izbore izašli stanovnici Vermonta.

U ovoj saveznoj državi birališta su otvorena u pet sati po lokalom vremenu, a nekoliko sati kasnije počelo je glasanje i u većem dijelu istočne obale SAD.

Glasanje će, kako navode mediji, trajati oko 12 sati, a prva birališta će biti zatvorena u Kentakiju i Indijani.

Kao što je poznato, građani SAD biraju svih 435 članova predstavničkog doma, čiji mandat traje dvije godine, i trećinu članova Senata – 35 od ukupno 100, za njihov novi šestogodišnji mandat.

Osim toga, danas 36 američkih saveznih država bira guvernere.

Ovi izbori će biti svojevrstan test kako za republikanskog predsjednika Donalda Trampa (Trump), tako i za Demokratsku partiju u čijem slučaju treba da se vidi koliko se oporavila od za njih šokantne Trampove pobjede prije dvije godine u trci za Bijelu kuću.

Prema Google Trendingu, trenutno je u SAD najtraženiji pojam "Where to vote" (Gdje glasati), koji je samo za pola sata od otvaranja birališta porastao za 3.350 posto.

Trenutno se obje partije bore za 23 mjesta koja dolaze iz Swing Stejtsa, odnosno država za koje se ne zna za koga će se odlučiti ili će mijenjati izbor između partija.

Demokrati, prema analitičarima CNN-a, mogu računati na 30 sigurnih mjesta, dok podrška republikancima može pasti za 80 mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.