ODNOSI

Na osnovu odluke Suda pravde, Italija mora tražiti povrat poreznog duga od Vatikana

Presuda podrazumijeva da Sveta Stolica više nije izuzeta od obaveze povrata nepropisne državne pomoći, ali njen iznos i dalje nije utvrđen

Arhiv

Index.hr

6.11.2018

Italija mora tražiti od Vatikana plaćanje poreznog duga koji je nastao tokom više godina nepropisnim proširenjem poreznih olakšica na komercijalne nekretnine, presudio je Sud pravde Evropske unije.

Godine 2012. Evropska komisija utvrdila je da porezna olakšica za nekretnine Vatikana u Italiji nije u skladu s propisima, ali nije naredila Rimu da od Vatikana traži povrat nepropisne državne pomoći.

Pri donošenju takve odluke Komisija je prihvatila argument da je "apsolutno nemoguće" izračunati visinu poreznog duga Vatikana zbog nepotpunih katastarskih knjiga i informacija u poreznoj bazi podataka.

Sud pravde Evropske unije poništio je danas tu odluku, napominjući da je Brisel trebao ispitati mogućnost barem djelimičnog povrata nepropisne italijanske državne pomoći Vatikanu.

Presuda podrazumijeva da Vatikan više nije izuzet od obaveze povrata nepropisne državne pomoći, ali njen iznos i dalje nije utvrđen.

Sudije Evropskog suda donijele su presudu na temelju žalbe osnovne škole Montesori u Rimu i vlasnika pansiona na povlašteni porezni tretman škola i hostela u vlasništvu Vatikana.

- Mnogo smo sretni, bila je to duga bitka, ali David je na kraju pobijedio Golijata - izjavili su neimenovani su vlasnici škole.

Prema italijanskim zakonima, vjerske institucije oslobođene su obaveze plaćanja poreza na "nekomercijalne nekretnine", poput crkava i sportskih klubova. 

Ta se olakšica primjenjivala i na hostele, škole i bolnice u vlasništvu crkve, koji su poslovali kao preduzeća, a ne kao neprofitne ustanove. Italijanske su vlasti "zatvorile" tu "rupu" u zakonu 2012. godine, napominju mediji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.