PARIZ

U Francuskoj uhapšeni ekstremni desničari koji su planirali napad na Makrona

Cijeli slučaj otvorilo tužilaštvo zbog udruživanja u zločinačku grupu

Arhiv

Index.hr

6.11.2018

Šest osumnjičenih osoba povezanih s pokretom krajnje desnice privele su danas francuske protuterorističke službe u okviru istrage o planu napada na predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), rečeno je iz izvora bliskih istrazi.

Policajci Opće uprave za unutrašnju sigurnost (DGSI) priveli su nekoliko osumnjičenih povezanih s pokretom ultradesnice nakon informacija o mogućem planiranju napada protiv predsjednika Francuske, kazao je jedan od izvora bliskih istrazi, potvrđujući informaciju TV stanice BFMTV.

Do hapšenja je došlo u departmanima Isere, Ile-et-Vilen i Mosele, u okviru preliminarne istrage koju je otvorilo tužilaštvo u Parizu zbog "terorističkog kriminalnog udruživanja zločinaca", kazao je sudski izvor.

- Istraga se odnosi na plan, neodređen i loše definiran, nasilnog djelovanja protiv predsjednika republike - istaknuo je drugi izvor blizak istrazi.  

Istrage u toku moraju omogućiti utvrđivanje realnog stanja i tačne prirode te prijetnje, istaknuo je jedan od izvora bliskih istrazi.

U ponedjeljak, prilikom imenovanja novog direktora DGSI-ja Nikolasa Lernera (Nicolas), ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner (Christophe Castaner) rekao je da "pazi" na prijetnje "ekstremističkih pokreta desnice i ljevice, vrlo aktivnih na našem teritoriju". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.