STAVOVI

Mej: Neću postići dogovor o Brexitu pod svaku cijenu

Mej je izvijestila vladu o napretku sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU

Mej: Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 95 posto gotov

Nezavisne

6.11.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) izjavila je danas da neće postići dogovor o Brexitu s Evropskom unijom "pod svaku cijenu" u trenutku kada su dvije strane u ćorsokaku zbog irske granice.

Mej je izvijestila vladu o napretku sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Razgovori su zapeli na pronalaženju rješenja o nepostojanju carinskih ispostava ili drugih provjera na granici između Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije, i članice EU Republike Irske.

Prema riječima portparola britanske premijerke Džejmsa Sleka (James Slack), Mej je rekla ministrima da je uvjerena da će biti postignut sporazum, ali da, "iako Velika Britanija treba da osigura postizanje izlaznog sporazuma što je prije moguće, to ne treba biti urađeno pod svaku cijenu".

Britanska premijerka izjavila je sinoć da je sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 95 posto gotov, dok novo istraživanje koje je naručila televizija Channel 4 pokazaje da bi 54 posto Britanaca danas glasalo za ostanak u Uniji.

Iz kabineta Mej je saopćeno da je ona uvjerena i da će rješenje oko Sjeverne Irske, koji je trenutno tačka neslaganja u pregovorima o Brexitu, biti pronađeno do roka za postizanje sporazuma koji istječe u martu naredne godine.

Televizija Channel 4 objavila je da bi u slučaju ponovljenog glasanja o izlasku iz EU svega 46 posto Britanaca to podržalo, za razliku od referenduma održanog u junu 2016. godine, kada je odluka o Brexitu donesena uz 51,9 posto glasova za i 48,1 posto onih koji su bili protiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.