VAŠINGTON

Nensi Pelosi obećala Trampu pakao, a sad bi mogla postati najmoćnija žena u SAD

Sada je ponovo pokrenuta mogućnost smjene predsjednika kroz zakonodavno tijelo

AFP

Index.hr

7.11.2018

Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) mogla bi postati najmoćnija žena američke politike nakon pobjede demokrata u Zastupničkom domu, ali će morati pregovarati s onima koji, u njenom vlastitom taboru, pozivaju na obnovu.

Šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina zastupnica iz San Francisca ima iskustva na toj dužnosti koju je obnašala od 2007. do 2010., otežavajući završetak mandata Džordža Buša (George Bush).

Obećala je pakao Trampu

Ako postane čelnicom Zastupničkog doma, demokratkinja je obećala pakao Donaldu Trampu (Trump), koji ju je nazvao još prije nego su prebrojani svi glasovi.

- Demokratski Kongres radit će na rješenjima koja nas zaokupljuju, jer svima nam je dosta podjela - izjavila je ona pred svojim pristašama u Vašingtonu najavljujući "povrat ustavnih ovlasti i protuovlasti".

Budući da Zastupnički dom glasa za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi će moći na čelu svoje većine blokirati republikanske tekstove poput nove reforme poreza ili izgradnje zida na meksičkoj granici.

Još važnije, vjerovatnost postupka za svrgavanje Donalda Trumpa povećava se kad demokrati budu mogli pokrenuti parlamentarne istrage o sumnjama u dosluh između ekipe iz Trampove kampanje i Rusije u predsjedničkoj kampanji 2016. godine. 

Pelosi se protivila postupku opoziva objašnjavajući da bi to samo mobiliziralo pristaše predsjednika. No, nije isključena promjena stava pogotovo ako posebni tužilac Robert Maler (Robert Mueller), koji vodi istragu o ruskom uplitanju u američke izbore, predstavi konkretne dokaze o krivici.

Nije sigurno da će baš ona postati šefica

Usprkos uspjehu Demokratske stranke, njen povratak za kormilo nije zagarantiran jer je više desetaka demokratskih kandidata reklo prije izbora da će se usprotiviti njenoj kandidaturi.

Pelosi je rođena 26. marta 1940. u Baltimoru u italijansko-američkoj katoličkoj porodici uronjenoj u politiku. Njen otac i brat bili su gradonačelnici Baltimora. S diplomom "Trinity Collegea" u Vašingtonu nastanjuje se sa suprugom u San Francisku. S 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.