ZANIMLJIVO

Policija u Dubaiju počela treninge na letećim motociklima

Svi oni koji imaju novac mogu naručiti ovo prijevozno sredstvo

H.B. / CNN

8.11.2018

Leteći motocikli ponovo su u Dubaiju, gradu čiji će policajci u bliskoj budućnosti početi voziti ove zanimljive "letjelice".

Nakon što je prije godinu kalifornijski startup "Hoversurf" predstavio svoj "hoverbike" (leteći motocikl) na izložbi "Gitex", koji je i tada bio u bojama policije iz Dubaija, kompanija je objavila da ima novi model i dokaz da je njihov elektronski sistem vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL) veoma uspješan. 

Dogovor između "Hoversurfa" i policije u Dubaiju potpisan je prošle godine, a iz kalifornijske kompanije stigle su prve letjelice "S3 2019" na kojima su policajci već počeli obuku.

Brigadir Halid Naser Alrazoki (Khalid Nasser Alrazooqi), generalni šef policije iz Dubaija, otkrio je da će "eVTOL" vozilo biti prvo koje stiže na mjesto nesreće/zločina, pogotovo za područja kojima je teško prići. Ove letjelice će u punoj upotrebi biti do 2020. godine. 

Najveća brzina letjelice je 96 km/h, zasad s pilotom može letjeti 25 minuta, a bez pilota, kao dron, 40 minuta. Cijena je oko 256 hiljada maraka. 

Dubaijska policija ima ekskluzivno pravo da naruči koliko god motocikala želi. Također, svi oni koji imaju ove novce mogu naručiti ovu letjelicu. Jedina mana je nedostatak baterija, prenosi CNN. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.