MOSKVA Ne žele trgovati u dolarima

Ruske firme traže izmjene ugovora sa kupcima nafte

SAD su im uvele sankcije 2014. godine zbog pripajanja Krima

Avaz.ba
09.11.2018 08:22

Foto: Arhiv

Ruski energetski giganti vrše pritisak na kupce nafte sa Zapada da plaćanje vrše u eurima umjesto u dolarima i uvode klauzule o penalima u ugovore pošto Moskva pokušava da se zaštiti od mogućih novih američkih sankcija.

Sedam izvora iz ove industrije rekli su da su velike zapadne naftne i trgovačke kompanije u sporu sa trećim i četvrtim po veličini ruskim proizvođačima nafte, firmama "Gazprom" i "Surgutneftgas". 

Sličan spor nastao je i između najvećeg ruskog izvoznika nafte "Rosnefta" i zapadnih kupaca.

Ranije ove sedmice, trgovački izvori rekli su da "Rosneft" želi da kupci nafte sa Zapada plaćaju penale od 2019. godine u slučaju da ne plate za isporuke nafte ako nove američke sanckije poremete trgovinu.

- To je dio istog trenda - ruska naftna industrija radi na ublažavanju rizika od novih sankcija. Kupci kažu da oni ne mogu da preuzmu rizik, pa treba da pronađemo kompromise - rekao je jedan izvor sa Zapada blizak pregovorima.

Rusija je pod sankcijama SAD i EU od 2014. godine i pripajanja Krima. Sankcije su više puta proširene da bi obuhvatile nove kompanije i sektore.

Ruskim naftnim firmama otežano je da pozjamljuju novac u inostranstvu, sakupljaju novi kapital ili razvijaju bušotine na Arktiku i nekonvencionalne izvore energije.

Tagovi

Rusija Nafta
NA VRH