ODNOSI Vijeće sigurnosti jednoglasno uvelo sankcije

UN: SAD odgađaju humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji

Prema donijetim mjerama, humanitarne grupe mogu tražiti izuzeće za slanje humanitarne pomoći siromašnoj i izoliranoj azijskoj državi

Fena
09.11.2018 08:49

Foto: Ilustracija

Zahtjevi nekoliko humanitarnih agenciija Ujedinjenih naroda da se odobri isporuka robe Sjevernoj Koreji za projekte pomoći već nekoliko mjeseci su neizvjesni, jer je SAD tražio više vremena da ih razmotri, navodi se u dokumentu u koji su mediji imali uvid. 

Vijeće sigurnosti UN-a je od 2006. godine jednoglasno uveo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi spriječio finansiranje razvoja nuklearnih i balističkih raketa Pjongjanga.

Prema donijetim mjerama, humanitarne grupe mogu tražiti izuzeće za slanje humanitarne pomoći siromašnoj i izoliranoj azijskoj državi.

Zahtjevi za pružanje pomoći predaju se Odboru Vijeća sigurnosti UN-a, koji o njima odlučuje konsenzusom.

Međutim, prema dokumentima Odbora, zahtjevi koje su u avgustu i septembru poslale humanitarne agencije, kao i Crveni križ i Crveni polumjesec, još čekaju zeleno svjetlo, jer Vašington traži dodatno vrijeme da ih razmotri.

Vodeći dužnosnik UN-a za humanitarna pitanja Mark Lovkok (Lowcock), tokom prve posjete takve vrste izoliranoj zemlji od jula 2011. godine, rekao je da postoje "vrlo jasni dokazi o humanitarnim potrebama" u Sjevernoj Koreji.

Više od 10 miliona ljudi, preko 40 posto stanovnika Sjeverne Koreje, treba humanitarnu pomoć, objavio je UN, prenose agencije.

Zvaničnici UN-a upozorili su da su međunarodne sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog oružja i balističkog programa pojačale humanitarne probleme usporavanjem humanitarnih isporuka.

Najmanje 20 posto djece u Sjevernoj Koreji pati od neuhranjenosti, što ukazuje na potrebu većeg finansiranja za humanitarnu pomoć.

NA VRH