ITALIJA

Detalji krađe u Veneciji: Među pljačkašima nakita vrijednog tri miliona eura i bh. državljanin

Radi se o vrijednim starim indijskim ekponatima

Screenshot

Jutarnji.hr

9.11.2018

Policija je u koordiniranoj akciji na temelju italijanskog evropskog naloga za hapšenje privela četvoricu hrvatskih državljana i jednog državljanina Srbije koje povezuje s ovom pljačkom, piše "Jutarnji list".

Među uhapšenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta.  

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hameda bin Abdulaha el-Tanija (Hamada bin Abdullaha al-Tani), koju su u Duždevoj palači u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande "Pink Panther", odvijao se u četvrtak u Zagrebu. 

Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honolulu, Švicarskoj, Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 miliona švicarskih franaka, u martu 2011. u Baselu, s izložbe "Baselworld 2011." 

- Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je porodica preko noći ostala na cesti. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi - pisao je Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrijednih više miliona maraka.


Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovom životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebjegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Njemačku, gdje ne može naći posao. A onda je posao našao njega - počeo se baviti kriminalom i time izdržavati porodicu.

Štaviše, tim novcem je obnovio kuću u BiH i izdržavao brata na studiju Arhitekture u Zagrebu.

- Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim evropskim državama u sklopu kriminalne organizacije "Pink Panther" - saopćio je MUP o Tomiću. Italijani ga, pak, sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palači te da je istu počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije.

Kada je riječ o ukradenoj robi, riječ je o vrijednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik el-Tani posudio Italijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srbijanskih saradnika. Protiv petorice je zatraženo određivanje istražnog zatvora radi predaje Italiji, a kako neslužbeno doznaje "Jutarnji list", neki od njih protive se izručenju i osporavaju italijanske optužbe.

Prema pisanju medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda "Pink Panther", a identitete su im italijanski policajci otkrili još u septembru. Tokom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakom uglu. Inicijalno su prstima pokazivali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate.

Ubrzo su se dali u krađu u kojoj im je još nepoznata osoba, vjerovatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palačom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupocjeni nakit. U džep su stavili zlatni broš iglu te nekoliko platinastih naušnica s dragim kamenjem. Carinska vrijednost ukradenih predmeta je oko 33 hiljade eura, ali na komercijalnom nivou doseže do tri miliona eura.

Istraga je pokazala da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli onemogućiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i što je ukradeno.

Laganim korakom su se, kroz masu turista, iskrali iz palače, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Stručnjaci kriminalistike pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari krijući proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka.

Nakon što su Italijani i službeno aktivirali evropske naloge za hapšenja, proizlazi da je vrijedne eksponate uzeo lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali tokom pljačke ili kasnije pri skrivanju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.