SVIJET Zategnuti odnosi između saveznika

Austrijski pukovnik decenijama špijunirao za Moskvu, Kurz traži odgovor Rusije

Beč je veliki diplomatski centar i dom je za brojne strane zvaničnike

Fena
09.11.2018 14:45

Foto: Arhiv

Vjeruje se da je visoki austrijski vojni oficir decenijama špijunirao za Moskvu, saopćio je zvanični Beč u petak, produžavajući nedavnu listu slučajeva ruskog špijuniranja i pogoršavajući odnose Moskve i nedvosmisleno najbližeg ruskog saveznika u EU.

Austrija je bila među malim brojem članica EU koje nisu protjerale ruske diplomate zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Britaniji, a za koje se optužuje Moskva, Rusija negira bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian), koji vlada u koaliciji s krajnjom desnicom i proruskom Slobodarskom strankom, izjavio je da je takva odluka donesena u skladu s austrijskom neutralnošću i održavanjem dobrih odnosa sa zemljama s obje strane nekadašnje Čelične zavjese.

Beč je veliki diplomatski centar i dom je za brojne strane zvaničnike.

Kurz je, međutim, pooštrio svoj ton danas, objavljujući kako se vjeruje da je odnedavno penzionirani pukovnik špijunirao za Moskvu od 1990-ih do ove godine.

- Ukoliko se ta sumnja potvrdi, to neće poboljšati odnose između Rusije i Evropske unije - izjavio je on novinarima, ne imenujući osumnjičenog. Slučaj je proslijeđen tužilaštvu i bivši pukovnik je ispitivan.

Ministrica vanjskih poslova Karin Knajsl (Kneissl), koja je plesala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju u avgustu, otkazala je planiranu posjetu Moskvi zbog tog slučaja. Ona je također pozvala ruskog otpravnika poslova jer je ambasador van zemlje.

  • Knajsl pleše sa Putinom prilikom njegove posjete Austriji
    Knajsl pleše sa Putinom prilikom njegove posjete Austriji

- Mi sada tražimo transparentnu informaciju s ruske strane - izjavio je Kurz.

U Moskvi je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je "neprijatno iznenađen" navodima Beča i da ne zna ništa o penzionisanom oficiru, javile su novinske agencije RIA i Interfax.

Rusija je zauzvrat pozvala austrijskog ambasadora, prenose agencije.

Još nije jasno da li je riječ o izoliranom slučaju, izjavio je ministar odbrane Mario Kunasek, stojeći pokraj Kurza.

Austrija je dobila tu informaciju od savezničke špijunske službe, a oficir je dostavljao informacije od interesa svojim klijentima o sistemima naoružanja i o migraciji u Evropu, dodao je Kunasek, prenose agencije.

Tagovi

Austrija Rusija
NA VRH