PARIZ

Tramp se uvrijedio zbog Makrona, pa su se pomirili: SAD žele jaku Evropu

To je razlog zašto vjerujem da su moji prijedlozi za evropskom vojskom potpuno u skladu s tim - izjavio je francuski predsjednik

S današnjeg sastanka. AFP

Fena

10.11.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) usaglasili su se u subotu u vezi s potrebom da Evropa ulaže više novca u vojsku, prevazilazeći sporenje vezano za Makronov poziv za stvaranje evropske vojske, koji je Tramp u tvitu nazvao "veoma uvredljivim".

Sastajući se u Jelisejskoj palači radi razgovora uoči ceremonije obilježavanja stote godišnjice kraja Prvog svjetskog rata, Makron je pozdravio Trampa čvrsto se rukujući s njim, ali izgleda da je današnji susret dvojice čelnika bio manje srdačan od ranijih.

Makron je tokom susreta nazvao američkog čelnika "svojim prijateljem", dok je Tramp pokušao pronaći zajednički jezik o temi koja je izazvala sporenje.

- Želimo snažnu Evropu, to je veoma bitno za nas, i obje strane žele da se iznađe najbolji i najefikasniji način da se to ostvari. Želimo pomoći Evropi, ali naši odnosi moraju biti pošteni. Upravo sada, breme odbrane najvećim je dijelom na Sjedinjenim Državama - izjavio je Tramp.

Makron je izrazio saglasnost s tom izjavom rekavši kako želi da Evropa ulaže više novca u odbranu u okviru NATO-a.

- To je razlog zašto vjerujem da su moji prijedlozi za evropskom vojskom potpuno u skladu s tim - izjavio je Makron.

Nakon tek dovršenih američkih kongresnih izbora na kojima je njegova Republikanska stranka pretrpjela značajne poraze, Tramp je doputovao u Pariz kako bi ojačao američko-evropsko savezništvo tokom ceremonija obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.