GLOBUS

Austrija: Uhapšen pukovnik optužen za špijunažu u korist Rusije

Agencije

10.11.2018

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopćili su tužioci.

Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobjegne, saopćio je portparol tužilaštva u Salcburgu.

Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije, objavio je bečki "Profil".

Nedeljnik navodi da je tako imao pristup povjerljivim informacijama. Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne "prijateljske" strane obavještajne službe, a "Profil" navodi da se radi najvjerovatnije o njemačkoj vojnoj službi MAD.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posjete Teheranu, gdje je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je "inkasirao" 300.000 eura.

Pukovnik je djelovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dvije sedmice je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Jurij", navodi "Profil".

Naloge za svoj "dodatni posao" dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktko, preko satelitske komunikacije, proslijeđivao Rusima.

Ambasador Rusije u Beču pozvan je u Minsitarstvo vanjskih poslova Austrije, gdje mu je prenijet stav zvaničnog Beča, koja osuđuje špijunažu neutralnih zemalja. Austrijske vlasti su ocijenile da, ako se obistine informacije o špijunu, to može negativno uticati na odnose dvije zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.