PARIZ

{UŽIVO } Svečani ručak za lidere zemalja u Jelisejskoj, a za supružnike u Versajskoj palači: Tači poručio da neće biti RS na Kosovu

Tramp stoji s desne strane Emanuela Makrona, a Putin s lijeve

Ručak u Jelisejskoj palači. AFP

Avaz.ba

11.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+26

U Parizu se kod Trijumfalne kapije održava centralna ceremonija povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata kojoj prisustvuju šefovi država i vlada sa svih pet kontinenata svijeta.

19:21

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u Parizu da je normalno da jedan moćni ekonomski blok kao što je Evropska unija želi da samog sebe vojno brani.

Putin je to rekao dva dana pošto je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u tvitu opisao kao "veoma uvredljiv" poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona na formiranje evropske vojske.

"Evropa je moćan ekonomski entitet, moćna ekonomska unija, i sasvim je normalno što želi da bude nezavisna, sama sebi dovoljna i suverena kad je riječ o odbrani i sigurnosti", rekao je Putin u današnjem intervjuu za TV RT u Parizu, gdje prisustvuje ceremoniji obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata.

Makron je u utorak izjavio da je Evropi potrebna "prava vojska" kako bi se manje oslanjala na SAD kad je reč o odbrani.

"Moramo se zaštititi od Kine, Rusije i čak Sjedinjenih Američkih Država", rekao je on tada francuskom radiju.

17.06

Kosovski predsjednik kaže da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine neće doći do podjele Kosova niti će se formirati Republika Srpska.

Hašim Tači je to izjavio u Parizu, gdje boravi na poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona i učestvuje na obilježavanju sto godina od završetka Prvog svjetskog rata, javlja RTK2.

On je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne podrazumijeva podjelu Kosova ili formiranje takozvane Republike Srpske na Kosovu.

- Neće biti podjele niti asocijacije s izvršnim ovlaštenjima što podrazumijeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba biti potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije - rekao je Tači.

Tači podvlači da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa.

- Ne postoji uzajamno priznavanje kao dvije nezavisne i suverene zemlje bez priznavanja granice na međudržavnom nivou. Radimo na tome da postignemo sveobuhvatni sporazum, koji će sadržati i demarkaciju, jer dvije zemlje trebaju imati međunarodnu granicu. Kosovo ima tri cilja koja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom, i to su međusobno priznanje, zamjena Rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u Ujedinjene narode - dodao je on.

14.44

U Jelisejskoj palači u Parizu održan je svačani ručak čiji je domaćin francuski predsjednik Emanuel Makron, a na koji je pozvano 130 svjetskih lidera i visokih zvaničnika, pri čemu za glavnim stolom pored Makrona sjede američki predsjednik Donald Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Među zvanicama za stolom gdje sjedi domaćin su i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, njemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trudo, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Za to vrijeme, supruga predsjednika Francuske Brižit Makron (Brigitte) ugostila je gotovo 40 supružnika šefova država i vlada na ručku u Versajskoj palači.

Francuski mediji navode da je meni u Versaju isti kao onaj u Jelisejskoj palači.

Figaro javlja da je Tramp na ručak u Jelisejsku palaču stigao sa zakašnjenjem, 30 minuta nakon svih ostalih.

Na ručak su, osim Trampa, kasnili i Putin i Netanjahu.

12.30 Svjetski lideri odali počast 

Lideri više od 60 država svijeta odali su počast svim ubijenim u Prvom svjetskom ratu mirno stojeći pored groba Nepoznatog vojnika u Parizu.

Pisma iz Prvog svjetskog rata koja su napisana prije sto godina čitalo je danas osmero tinejdžera.

- Dragi moji roditelji, danas je bilo predivno. Dobili smo vijesti o primirju jutros u 9.30. Imao sam 10 minuta da se pripremim za veliku paradu na trgu u Monsu... Ulice su bile prepune civila koji su skakali od sreće bacajući cvijeće... Trg i ulice bili su u najrazličitijim bojama - navodi se u pismu oficira britanske kraljevske konjičke artiljerije.

- Dragi moj Pjer, dok ti ovo pišem, ti tamo daleko u šumama Alzasa saznaješ nevjerovatne vijesti! Ovdje se čuje na sve strane. Bolesna sam od sreće, ne mogu da pišem... Ne mogu da ti opišem osjećaj nevjerovatne radosti na ovaj prvi dan primirja - navela je jedna Francuskinja u pismu vjereniku. 

Makron je podsjetio da su 11. novembra 1918. u 11 sati ujutro, prije tačno sto godina, u Parizu i cijeloj Francuskoj odjeknule trube i zazvonila zvona, a to je, istakao je, bilo primirje.

- Moramo se sjetiti te ogromne povorke boraca koji su došli iz cijelog svijeta jer je Francuska za njih predstavljala vrijednosti koje su cijenili - rekao je Makron.

Tokom te četiri godine, ukazao je, Evropa je umalo izvršila samoubistvo - s deset miliona poginulih i šest miliona ranjenih, a mnogi od onih koji su se iz rata vratili izgubili su svoju mladost, ideale, radost življenja.

- Svijet je otkrio razmjere rana koje je skrivao žar borbi. Suze umirućih smjenjivale su se suzama preživjelih - rekao je, dodavši da su mladići iz cijelog svijeta umirali za sela za koja nikad nisu ni čuli.

Makron je u govoru istakao značaj patriotizma Francuza koji su se borili 1914., a vrijednosti patriotizma suprotstavio je nacionalizmu.

- Francuska zna šta duguje svojim borcima i borcima iz cijelog svijeta. Klanja se pred njihovom veličinom. Neka ova godišnjica bude dan kada se obnavlja vječna odanost našim mrtvima - naglasio je Makron.

Prema njegovim riječima, potrebno je pred narodom potvrditi ogromnu odgovornost, djeci prenijeti svijet o kakvom su prošle generacije sanjale.

- Za naš svijet sviće zora novog doba, zora civilizacije koja čovjekove sposobnosti uzdiže do najvećih visina - poručio je pozvavši na "dostojanstveno suočavanje sa sudom budućnosti".

Makron je zahvalio prisutnim svjetskim liderima "što su se danas okupili kao braća", ali je zaključio da ovaj skup ne treba biti samo "skup jednog dana".

- Živio mir, živjele slobodne zemlje, živjela Francuska - tim riječima je francuski predsjednik završio svoj govor, nakon čega je položio vijenac i zapalio plamen kod Spomenika neznanom junaku.

12.00 Predsjednik SAD kasnio, ali je Putin ipak došao posljednji 

Iako je većina svjetskih lidera stigla najprije u Jelisejsku palaču, da bi se potom uputili ka Trijumfalnoj kapiji, gdje se održava vojna parada povodom 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata, predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Donald Tramp (Trump) i Vladimir Putin pravo su došli pred Trijumfalnu kapiju.

Među posljednjima stigao je Tramp u društvu supruge Melanije.

On je stao s desne strane predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), odmah pored njemačke kancelarke Angele Merkel.


Ipak, posljednji među liderima stigao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On se rukovao s predsjednikom SAD, ali nisu stigli razgovarati. Njegovo mjesto je s lijeve strane Emanuela Makrona.

Putinovo kašnjenje je tradicionalno. Izvještači iz Kremlja redovno čekaju po nekoliko sati, jer susreti rijetko počinju na vrijeme. Njegovo kašnjenje varira od lidera da lidera i samo sat čekanja je znak poštovanja.

S obzirom na to da Putin uspijeva stići na vrijeme na televizijske konferencije za štampu ili na neke pažljivo planirane događaje, opća je pretpostavka da je njegova sporost pri susretu s ruskim i međunarodnim političarima pažljivo smišljena radi psihološkog efekta.

11.50 Grabar-Kitarović i Makron se prisjetili Rusije i zagrljaja

Na crvenom tepihu Makron je dočekao između ostalih i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i njenog supruga Jakova.

Makron i Grabar-Kitarović razmijenili su nekoliko riječi, ponovo pod kišom, kao i prije četiri mjeseca kada su se družili na ruskom fudbalskom terenu, nakon finala Svjetskog prvenstva Francuska-Hrvatska, kada je Kolinda izgrlila francuskog kolegu.  

Iako se nije moglo čuti što je kazao hrvatskoj predsjednici odmah po dolasku, po Makronovoj gestikulaciji moglo bi se zaključiti da je kazao: "Opet nam pada kiša".

11.34 Držali se za ruke 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron zajedno su se prisjetili vojnika i žrtava Prvog svjetskog rata uoči stogodišnjice potpisivanja primirja. Merkel i Makron su stajali zajedno na lokaciji u sjevernom dijelu Pariza gdje su poraženi Nijemci i saveznici potpisali dogovor o primirju kojim je završen rat koji je trajao između 1914. i 1918. godine.

Merkel je prvo primakla glavu prema Makronovom vratu, a potom su zajedno ušli u repliku voza gdje je potpisano primirje te su upisali svoja imena u knjigu gostiju.

Francuski predsjednik jepotom uzeo njemačku kancelarku za ruku te tako naglasio promjene na kontinentu gdje su se dogodila dva svjetska rata u 20. stoljeću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.