SVIJET

Migranti nastavili put ka Sjedinjenim Američkim Državama

Moraju putovati više od 2.700 kilometara

Donald Tramp potpisao dekret. Arhiv

Fena

11.11.2018

Karavan migranata u centralnoj Americi ponovo je nastavio put ka granici između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, a radi se o migrantima koji su danima bili u Meksiko Sitiju. 

U karavanu su uglavnom migranti iz Hondurasa, ali i iz drugih država centralne Amerike, a snimci koji dolaze iz tog mjesta pokazuju veliki broj ljudi koji čekaju vozove ili se ukrcavaju na teretne kamione i autobuse negdje izvan grada, dok su drugi koristili automobile kako bi nastavili putovanje.

Da bi stigli do željenog odredišta, migranti moraju putovati više od 2.700 kilometara na sjeverozapad što je mnogo duža ruta jer u Teksasu namjeravaju prijeći granicu sa SAD, koju mnogi smatraju najsigurnijom opcijom.

U međuvremenu, na drugoj strani granice sa SAD, poduzima se sve da bi se zaštitila granica te je SAD razmjestile oko 5.200 vojnika kako bi pomogle zaštiti granica od onoga što je predsjednik Donald Tramp (Trump) opisao kao predstojeću "invaziju" migranta.

I dok se karavan približava američkoj granici, predsjednik Donald Tramp potpisao je dekret kojim se zahtijeva od tražitelja azila da azil traže na mjestu prelaska granice, ali istovremeno zabranjujući ilegalnim imigrantima traženje azila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.