ŠOKATNO

Otkrivena zavjera u Njemačkoj, vojnici planirali politička ubistva

Uvjereni da će se država raspasti, pripremali su takozvani "dan X" kada je trebalo okupiti nepodobne zvaničnike "na jedno mjesto i likvidirati ih"

Federalna policija Njemačke otkrila je zavjeru. Ilustracija

Focus / Agencije

11.11.2018

Federalna policija Njemačke otkrila je zavjeru njemačkih vojnika koji su planirali politička ubistva, piše "Focus", pozivajući se na dokumente istrage. 

Mediji prenose da su grupu zavjerenika činili vojnici "Bundeswehra", specijalci i članovi udruženja elitnih vojnika "Uniter".

Uvjereni da će se država raspasti, pripremali su takozvani "dan X" kada je trebalo okupiti nepodobne političare "na jedno mjesto i likvidirati ih". Cijeli spisak potencijalnih žrtava još je nepoznat, ali se zna da je među glavnim metama bio i šef Stranke lijevih (Die Linke) u Bundestagu  Dietmar Bartsch. Još uvijek je nepoznato šta su organizatori zavjere namjeravali uraditi nakon ubistva.

"Focus" piše da su za realizaciju plana sudionici zavjere osigurali oružje, municiju i gorivo. Članovi grupe koji su, prema informacijama lista, služili u njemačkim oružanim i specijalnim snagama, planirali su akcije na tajnim sastancima.

Kako se naglašava, istraga policije bila je zapela, jer ju je saradnik vojne kontraobavještajne službe pokušao minirati, informirajući zavjerenike o predstojećim pretresima i tijeku istrage u cjelini. On je optužen, a njegov slučaj će se voditi sud u Kelnu.

Istraga je otkrila znakove zavjere u slučaju vojnika "Bundeswehra", koji je planirao terorističke napade protiv njemačkih vlasti. Kao državljanin Njemačke, vojnik je dao lažne informacije migrantskoj službi da je on navodno izbjeglica iz Sirije kako bi kasnije prebacio krivnju za napad na migrante, navodi list "Focus".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.