SVIJET

Najmanje 50 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti poginulo u sukobima s talibanima

Oko 25 komandosa ubijeno u centralnoj pokrajini Gazni

Kabul: Sve učestaliji napadi. Arhiv

Avaz.ba

12.11.2018

Sigurnosne snage Afganistana pretrpjele su velike gubitke tokom žestokih borbi s talibanima koji zahtijevaju pronalaženje političkog rješenja sa SAD, saopćili su zvaničnici.

Najmanje 50 pripadnika sigurnosnih snaga poginulo je u napadima talibana kasno sinoć na kontrolne punktove u gradu Farah na jugozapadu zemlje i u obližnjim okruzima. Borbe su trajale više sati.

U isto vrijeme oko 25 afganistanskih komandosa ubijeno je u pokrajini Gazni u centralnom dijelu zemlje, gdje se talibani bore protiv narodne vojske sačinjene uglavnom od pripadnika šiitske zajednice Hazara u okruzima Malistan i Džagori, gdje su sukobi uglavnom izazvani etničkim nasiljem između Hazara i Paštuna.

Američki komandanti ranije su izjavili da očekuju pojačanje vojnih napora talibana u periodu kada pokušavaju da održe kontakt sa specijalnim izaslanikom SAD Zalmajom Halizadom s ciljem započinjanja mirovnih pregovora.

Halizad se tokom proteklog vikenda sastao s predsjednikom Afganistana Ašrafom Ganijem i drugim zvaničnicima, nakon sastanka s talibanskim zvaničnicima prošlog mjeseca u Kataru.

Vlada Afganistana više ne objavljuje tačan broj žrtava u sukobima, ali zvaničnici tvrde da svakog mjeseca pogine najmanje 500 ljudi i da bude ranjeno nekoliko stotina osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.