NJEMAČKA

Horst Zehofer odlazi s mjesta predsjednika CSU

On je 2015. godine zaprijetio da će prijaviti Merkel sudu jer je otvorila granice za veliki val izbjeglica i migranata

Zehofer: Pozivi na povlačenje sve učestaliji. Arhiv

SRNA

12.11.2018

Horst Zehofer (Seehofer), lider njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja je član vladajuće koalicije, povući će se s čela partije zbog slabog rezultata na izborima za parlament Bavarske, rekli su izvori iz stranke.

Pozivi na povlačenje Zehofera jačali su unutar stranke iz dana u dan poslije izbora 14. oktobra.

Izvori iz CSU rekli su da je on spreman uvažiti te pozive i ujedno skratiti svoj mandat na položaju njemačkog ministra unutrašnjih poslova.

Njegovo zvanično obraćanje očekuje se ove sedmice, prenijela je agencija DPA.

Zehofer je bio član njemačkog parlamenta skoro 40 godina, a njegova stranka je sestrinska parija Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Zehofer i Merkel u posljednjih nekoliko godina nisu se slagali u vezi s pitanjima izbjeglica i migracija, a bili su u sporu i povodom zdravstvene zaštite.

On je 2015. godine zaprijetio da će prijaviti Merkel ustavnom sudu jer je otvorila granice za veliki val izbjeglica i migranata.

Zehofer se često izjašnjavao za ograničavanje broja izbjeglica, a stav Merkel prema migracijama opisao je kao "vladavinu nepravde". Jednom prilikom je kritizirao Merkel dok je ona stajala pored njega na bini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.