TURSKA

Erdoan: Strpljivo čekamo objašnjenje princa, ubica kao da je bio pod utjecajem heroina

Kašogi je, podsjetimo, ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra i iz njega nije nikada izašao

Erdoan: Užasan audiosnimak

Avaz.ba

13.11.2018

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da strpljivo čeka objašnjenje saudijskog princa Muhameda bin Salmana o ubistvu novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Kašogi je, podsjetimo, ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra i iz njega nije nikada izašao. Nakon višednevnih pritisaka, zvanični Rijad je dozvolio turskim istražnim timovima da uđu u zgradu konzulata. Za to vrijeme Saudijska Arabija je, najvjerovatnije, sakrila najvažnije dokaze, tvrdili su brojni mediji.

Kada je već svima postalo jasno da novinar sadijskog porijekla više nije živ, Rijad je priznao: Kašogi je mrtav, a taj slučaj je objašnjen nesretnom okolnošću pri ispitivanju u konzulatu.

Navodno, Rijad nije znao za akciju specijalaca koji su s namjerom da privole Kašogija da se vrati u Saudijsku Arabiju došli u Tursku na dan kada je on ušao u konzulat, a zatim i napustili Istanbul istu večer.

Erdoan je rekao da je audiosnimak ubistva, koji je Turska podijelila i s drugim državama, toliko užasan da jedan saudijski obavještajac koji je preslušao snimak smatra da je ubica bio pod utjecajem heroina.

Erdoan dodaje da je saudijski princ rekao turskim izaslanicima da će rasvijetliti ubistvo i uraditi ono što je neophodno. Međutim, mnogi smatraju da do toga neće ni doći jer se upravo saudijski princ nezvanično dovodi u vezu s tim brutalnim ubistvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.