MOSKVA

Alekseju Navaljnom zabranjen izlazak iz Rusije

Zbog organiziranja neodobrenog mitinga u januaru u Moskvi moskovski sud proglasio ga je 27. avgusta krivim za administrativni prekršaj i odredio mu pritvor od 30 dana

Navaljni: Posljednjih šest mjeseci hapšen nekoliko puta. Arhiv

Srna

13.11.2018

Aktivisti ruske opozicije i blogeru Alekseju Navaljnom zabranjeno je da izađe iz Rusije, napisao je ruski opozicionar na svom Twitter profilu.

On je napisao da je došao na aerodrom, odakle je trebalo da otputuje u Strazbur da bi čuo presudu Evropskog suda za ljudska prava, ali da mu je pasoš oduzet da bi se izvršile "posebne provjere".

Navaljni je napisao da su mu kasnije čuvari na granici bez objašnjenja saopćili da mu nije dozvoljeno da napusti zemlju, javili su ruski mediji.

Ruski opozicionar je u posljednjih šest mjeseci nekoliko puta uhapšen zbog administrativnih prekršaja.

Moskovski Simonovski sud osudio je Navaljnog 2. oktobra na 20 dana administrativnog pritvora, nakon što je uhapšen 29. septembra zbog pozivanja na organiziranje mitinga.

Zbog organiziranja neodobrenog mitinga u januaru u Moskvi, moskovski sud proglasio je 27. avgusta Navaljnog krivim za administrativni prekršaj i odredio mu pritvor od 30 dana.

Isti sud naredio je 15. maja njegovo hapšenje i odredio mu pritvor od 30 dana zbog organiziranja protesta 5. maja, od čega je na 15 dana osuđen zbog nepoštovanja naređenja policije.


Navaljni: Zabranjen mu izlazak. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.