STAVOVI

Većina Amerikanaca protiv opoziva Trampa

Demokrati bi se mogli naći između čekića i nakovanja

Donald Tramp. Agencije

S. N.

13.11.2018

Većina Amerikanaca, njih 51 posto, smatra da demokrati u predstavničkom domu parlamenta SAD (Kongres) ne trebaju naredne godine pokrenuti proceduru opoziva predsjednika Donalda Trampa (Trump). 

Istraživanje koje je proveo list "Politico" u saradnji s nekoliko istraživačkih agencija i univerziteta pokazalo je, međutim, da više od 60 posto anketiranih, koji su se izjasnili kao pristaše Demokratske stranke, smatraju da se procedura opoziva ipak treba pokrenuti. 

- Demokrati bi se mogli naći između čekića i nakovanja. S jedne strane, javnost je protiv pokretanja procedure opoziva predsjednika, dok s druge, većina onih koji glasaju i podržavaju Demokratsku stranku želi da Tramp ode - piše "Politico". 

Dodatno, to što su republikanci, prema svemu sudeći, sačuvali natpolovičnu većinu u Senatu, gornjem domu Kongresa, uspjeh opoziva predsjednika, ako do njega uopće i dođe, čini krajnje neizvjesnim. 

Vođa demokratske većine i nova predsjednica predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) već je izjavila da među njenim prioritetima nije smjena Trampa, "osim ako ne ispliva nešto" što bi taj potez iznudilo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.