SVIJET

UN poziva na prekid vatre u pojasu Gaze

Evropska unija je, također, apelirala na prestanak tenzija i nasilja na ovom području

UN: Nikad žešći sukobi u Gazi. Arhiv

FENA

13.11.2018

Nikolaj Mladenov (Nikolay), specijalni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, pozvao je obje strane na mir i prekid vatre u momentima porasta napetosti u Gazi, koja se nalazi pod opsadom.

Reagirajući na posljednja dešavanja na tom području, Mladenov je putem Twitter profila upozorio da su tenzije u Gazi tokom posljednja 24 sata dostigle vrlo opasan nivo.

Istakao je da UN blisko sarađuje s Egiptom i drugim stranama da bi se riješila kriza u Gazi.

- Raketna paljba mora biti zaustavljena, sve strane moraju postupati oprezno. Ne treba izbjegavati napore da bi se zaustavila spirala nasilja - poručio je Mladenov.

Evropska unija (EU) je, također, apelirala na prestanak tenzija i nasilja na području oko pojasa Gaze.

Izraelska vojska je zbog povećanih tenzija u pojasu Gaze svojim jedinicama koje se nalaze u pograničnom području poslala tenkove.

Izraelska vojska je započela i zračni napad na pojas Gaze nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pogodila autobus na izraelskom teritoriju.

U izraelskim napadima na pojas Gaze ubijeno je troje, a ranjeno devetero Palestinaca.

U saopćenju se, također, navodi da je s područja Gaze na izraelsku stranu ispaljeno blizu 200 raketa, od čega je 60 neutralizirano protuzračnim sistemom, dodajući da je na izraelskoj strani ranjen 21 osoba, od čega jedna teže, a navodno je riječ o izraelskom vojniku.

Iz Hamasa su sinoć saopćili da su izraelski vojnici prešli granicu i ušli tri kilometra unutar Gaze te da su kod Kan Junisa izvršili atentat na Nura Bereku, jednog od komandanata brigade Ezedin el-Kasam, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.