PROMJENE

Tramp planira otpustiti još jednog ministra

Nilsen je posvećena provođenju predsjedničkog programa

Tramp: Nove promjene u Bijeloj kući. Arhiv

Antenam.net

13.11.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) sprema se otpustiti ministricu državne sigurnosti SAD Kristjen Nilsen (Cristine Nilsen), nezadovoljan njenim učinkom po pitanju provođenja imigracionog plana, izjavili su za "Washington post" neimenovani Trampovi pomoćnici.  

Petero bivših i sadašnjih zvaničnika Bijele kuće je za taj list izjavilo da je Tramp svoje savjetnike već obavijestio da želi smijeniti Nilsen i da će se to dogoditi u narednih nekoliko sedmica, a možda i ranije.  

Tramp je već otkazao planirani put s njom u Teksas i poručio je svojim savjetnicima da želi da ona ode "što je prije moguće", navodi list. 

Troje od neimenovanih zvaničnika izjavilo je da bi Nilsen mogla biti otpuštena već ove sedmice.  

- Nilsen je posvećena provođenju predsjedničkog programa sigurnosti koji je usmjeren na zaštitu Amerikanaca od svih prijetnji i nastavit će to da čini - rekao je portparol Tiler (Tyler) K. Holton u saopćenju. 

Njene kolege tvrde da je Tramp Nilsen omalovažavao na sastancima s osobljem Bijele kuće i prije nekoliko mjeseci je nazvao "Buši", misleći na njenu raniju službu pod predsjednikom Džordžom Bušom (George Bush) mlađim, zbog čega sumnja u njenu lojalnost.  

Ona bi u decembru navršila godinu službe i ako Tramp ne izabere drugog zvaničnika koji bi vodio državnu sigurnost, svakodnevne poslove bi obavljala njena zamjenica Kler Grejdi (Clair Grady).  

Nilsen je prije nego što je postala ministrica državne sigurnosti radila u sektoru za upravljanje katastrofama, zatim kao stručnjak za sigurnost na internetu i mnogi smatraju da nije bila idealan kandidat za tu poziciju zato što nikada nije vodila tako veliku organizaciju s toliko odgovornosti kao što je Državna sigurnost, navode zvaničnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.