VAŠINGTON

CNN podnio tužbu protiv Trampa i Bijele kuće zbog oduzimanja akreditacije Džimu Akosti

Optužnica je podnesena protiv šest osoba

Akosta i Tramp: Novinaru oduzeta akreditacija. AFP

Avaz.ba

13.11.2018

Medijska kuća CNN podnijela je tužbu protiv predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i nekoliko njegovih pomoćnika, uz zahtjev da se njihovom izvještaču Džimu Akosti (Jim Acosta) odobri pristup pres-konferencijama u Bijeloj kući.

Optužnica je odgovor na suspenziju Akoste iz Bijele Kuće te oduzimanje propusnice Tajne službe, koja mu je dodijeljena prošle godine. U optužnici se navodi da su ovim potezom narušeni prvi i peti amandman američkog Ustava.

Slučaj je preuzeo sud u Vašingtonu, a optuženi u ovom slučaju su: predsjednik SAD Donald Tramp, Džon Keli (John Kelly), sekretarica Sara Senders (Sarah Sanders), zamjenik šefa komunikacija Bijele kuće Bil Šajn (Bill Shine), direktor Tajne službe Džozef Klensi (Joseph Clancy) i službenika ove agencije, koji je Akosti oduzeo propusnicu. Ime službenika još nije otkriveno, ali navodno se radi o Džonu Dou (John Doe).

Svih šestero optuženih dovodi se u vezu s nametanjem i najavi zabrane prilaska Akosti.

Prošle sedmice, Akosti je zabranjen ulazak u dvorište Bijele kuće od Sare Senders, koja je kazala da se novinar CNN-a nedolično ponašao na pres-konferenciji Donalda Trampa.

Akosta je Trampu, tokom njegove pres-konferencije, postavio nekoliko pitanja na koja Tramp nije želio odgovoriti i stalno ga je prekidao, te su mu službenici Bijele kuće oduzeli mikrofon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.