LONDON

Evropski radnici u rekordnom broju napuštaju Britaniju zbog Brexita

Takvi podaci djelomično se mogu pripisati i ekonomskim pomacima u drugim zemljama tokom proteklih nekoliko godina

London: Najveći pad broja radne snage. Arhiv

FENA

13.11.2018

Posljedice Brexita već se osjećaju na britanskom tržištu rada, dok je broj ljudi iz Evropske unije koji rade u toj zemlji opao u rekordnom broju.

Nacionalni zavod za statistiku saopćio je u utorak da je broj državljana EU koji rade u Britaniji od prošle godine opao za 132.000, zaključno sa septembrom, na 2,25 miliona. To je najveći pad broja radne snage u godišnjem periodu otkako su se počeli registrirati takvi podaci u 1997. godine.

Takvi podaci djelomično se mogu pripisati i ekonomskim pomacima u drugim zemljama tokom proteklih nekoliko godina. Izgleda da je, ipak, glasanje o napuštanju EU u junu 2016. najviše utjecalo na takve trendove. To ne samo da je dovelo do pada vrijednosti funte, što je učinilo Britaniju manje atraktivnom ekonomskom destinacijom, nego je i stvorilo veću neizvjesnost oko budućeg statusa evropskih radnika u Britaniji.

- Nagli pad broja migrantskih radnika iz EU tokom protekle godine pokazuje da britansko tržište rada već počinje da se mijenja i prije Brexita - izjavio je Stiven Klark (Stephen Clarke), visoki ekonomski analitičar u fondaciji "Resolution".

Državljani EU koji žive u Britaniji u neizvjesnosti su zbog svojih radnih prava nakon glasanja o Brexitu, koje je uglavnom bilo potaknuto brigama oko imigracije. Jedna od glavnih povlastica članstva u 28-članom bloku je sloboda za njegove građane da se kreću i rade bilo kuda unutar EU, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.