AFERE

Sin premijera tvrdi da ga je otac zatvorio na Krimu

S. N.

14.11.2018

Češku potresa veliki skandal koji bi mogao rezultirati smjenom premijera Andreja Babiša. 

Kako prenose tamošnji mediji, zbog afere o pronevjeri budžetskog novca, Evropska unija već je uskratila subvencije zvaničnom pragu. 

U ponedjeljak je jedan češki medij objavio razgovor s sinom premijera Babiša koji tvrdi da je u vrijeme velike istrage bio otet i zatočen na Krimu, kako ne bi mogao odgovoriti na pitanja islijednika u Češkoj. 

- Suočili su me s izborom: ili ću biti zaključan u bolnici za umobolne ili da ostanem u jednom od hotela na Krimu. Naravno, izabrao sam Krim. Tokom zatočenja sam potpisivao neke papire, ali ne znam o čemu se radi - rekao je mlađi Babiš.

Češki su mediji čak prenijeli i audio snimak njegove izjave, kako bi pojačali ne samo autentičnost, već i efekte otkrića. 

U Pragu su odmah zasijedali predstavnici opozicionih stranaka i zatražili novu istragu, ali i opoziv premijera.

On se oglasio iz Italije, gdje prisustvuje evropskoj konferenciji u Libiji.  Na svom Facebook profilu oštro je napao novinare optuživši ih za progon njegove porodice. Naveo je i da su mu oboje djece, sin i kćerka, mentalno bolesni, te da je istina da je mlađi Babiš bio na Krimu na liječenju, o čemu je policija obaviještena. Ona je, navodi Babiš dalje, čak istražila i navode o otmici i prijavu odbacila kao neosnovanu. 

No, Vrhovno državno tužilaštvo naredilo je novu istragu, u svijetlu otkrića novinara. 

Opozicija zahtijeva da dvije koalicione stranke napuste Babiševu vladu - Socijaldemokrati i Komunisti. Iz te dvije partije poručili su da će, za sada, sačekati ishod istrage, pa odlučiti.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.