SVIJET Osvanuo videosnimak

Napad koji je zapalio Bliski istok: Raketa raznijela autobus izraelske vojske, a zatim je aktivirana "Gvozdena kupola"

Poslije tog incidenta uslijedilo je raketiranje naselja na jugu Izraela

Blic.rs
13.11.2018 19:31

Ovaj napad inicirao je novu eskalaciju sukoba u Pojasu Gaze

Foto: Ilustracija

Na internetu je osvanuo videosnimak na kojem se vidi kako palestinska raketa pogađa izraelski vojni autobus.

Ovaj napad inicirao je novu ekskalaciju sukoba u Pojasu Gaze.

Snimak je objavila televizija Hamasa u ponedeljak uvečer, a kako se navodi, protutenkovski projektil je pogodio autobus svega nekoliko minuta nakon što je iz njega izašlo desetine izraelskih vojnika.

Na snimku se vidi i nekoliko izraelskih vojnih vozila i puno vojnika kako stoje pored autobusa u vrijeme napada. 

Ovo je prvi put da je Hamas ispalio protutenkovsku raketu tipa "Kornet" ruske proizvodnje na izraelsku metu od rata u Pojasu Gaze 2014. godine.

Palestinske frakcije su potom izdale saopćenje u kome su navele da su njihovi "borci uspjeli napasti autobus pun vojnika raketom '"kornet'", dodavši da je rezultat pogibija i ranjavanje vojnika u autobusu, prenio je izraelski "Haaretz". 

Izraelska vojska je, međutim, navela da nema stradalih, već da je jedan vojnik ranjen i da je prenesen u bolnicu u kritičnom stanju.

Poslije tog incidenta uslijedilo je raketiranje naselja na jugu Izraela. Ipak, izraelski proturaketni sistem "Gvozdena kupola" presreo je desetine raketa, nakon čega je uslijedio strahovit odgovor izraelske vojske, čije su zrakoplovne snage napale mete Hamasa i manje organizacije "Islamsk džihad".

NA VRH