NOVOST

Evropski sud pravde odlučio: Okus namirnica ne može se štititi autorskim pravom

Kompanija "Levola" je tvrdila da je sirni namaz "heksenkaas" njihovo djelo

Okus određene namirnice ne može biti pravno zaštićen. Arhiv - Ilustracija

Index.hr

13.11.2018

Okus određene namirnice ne može biti pravno zaštićen, presudio je Evropski sud pravde u slučaju u kojem je odlučivao o jednom holandskom sirnom namazu.

Naime, Evropski sud pravde rekao je da je okus hrane previše subjektivan i varijabilan da bi mogao biti u skladu sa zahtjevima koje je potrebno ispuniti da bi se zaštitio putem zakona o autorskim pravima, prenosi BBC.

Sud odlučivao o sirnom namazu

Sud je odlučivao o jednom sirnom namazu s biljem "heksenkaasu", koji proizvodi kompanija "Levola".

"Levola" je, naime, tvrdila da jedan drugi sirni namaz "witte wievenkaas", krši njihova autorska prava.

Kompanija "Levola" je tvrdila da je "heksenkaas" njihovo djelo, odnosno proizvod koji štiti autorsko pravo. Zbog toga su najprije od holandskih sudova zahtijevali da kompanija "Smilde", koja proizvodi "witte wievenkaas", prestane s proizvodnjom i prodajom svog sirnog namaza.

Stoga je holandski sud poslao prethodno pitanje Sudu pravde Evropske unije u kojemu su ih zatražili da odluče može li se okus neke hrane ili namirnice zaštititi preko Direktive o autorskim pravima.

Sud je presudio da okus hrane ne može biti zaštićen preko Direktive o autorskom pravu.


Ovo nije prvi put da Evropski sud pravde odlučuje o hrani. Arhiv - Ilustracija

Potom su rekli kako taj okus, da bi ga mogli okarakterizirati djelom, mora ispuniti dva kriterija. 

Ti kriteriji su:

- da se radi o originalnoj intelektualnoj kreaciji;

- da postoji izražaj te kreacije koji je čini raspoznatljivom s dovoljnom objektivnošću i preciznošću.

Sud je potom zaključio da okus prehrambene namirnice nije moguće identificirati s preciznošću i objektivnošću. Rekli su da određene namirnice raspoznajemo po osnovu čula i iskustva okusa, a da su naša osjetila i iskustvo okusa subjektivna i promjenjiva. U odluci su naveli i stvari koje mogu utjecati na naše čulo okusa, poput godina, prehrambenih navika te prehrambenih izbora.

- U skladu s tim, Sud zaključuje da se okus prehrambenog proizvoda ne može klasificirati "djelom" te kako, posljedično, ne može biti zaštićen Direktivom o autorskom pravu - zaključio je.

Ovo nije prvi put da Evropski sud pravde odlučuje o hrani

Evropski sud pravde je i ranije odlučivao o hrani i piću. Primjerice, tako su u julu ove godine odlučili da čokoladica "kit kat" ne može dobiti zaštićeni status, javlja BBC.

U julu 2017. godine su presudili da hrana bazirana na biljkama poput tofua ne može imati deklaracije na kojima se podaci o njoj iznose terminima koji se koriste u mliječnoj industriji.

U decembru 2017. godine su pak presudili protiv grupe koja je lobirala za proizvođače šampanjca, presudivši kako njemački diskonti mogu svoj proizvod nazvati "Champagne Sorbet" budući da je taj proizvod u sebi sadržavao 12 posto šampanjca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.